Izvor: B92, 18.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakše do lekova za retke bolesti

Beograd -- Nemačka farmaceutska kompanija Merk poklonila zdravstvu Srbije lek morfin.

Donacija od 1.800.000 dinara pokriva 15.000 dnevnih terapija za dvomesečno lečenje 250 bolesnika, a lek će biti dostavljen institutima za onkologiju i onkološkim dispanzerima. Merk je podneo i zahtev za registraciju morfina, čime će problem nabavke tog leka biti rešen.

Zavod za zdravstveno osiguranje aktivno radi i na rešavanju problema s drugim neregistrovanim lekovima. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Od nekih bolesti, kao što su Vilsonova ili Gošeova, boluje mali broj ljudi. Proizvođači lekova, zbog malog prometa, nemaju interesa da lekove potrebne za njihovo lečenje registruju na propisan način. Otuda se ti lekovi vode kao neregistrovani. Do sada su bolesnici te lekove kupovali najčešće u inostranstvu.

Svetlana Vukajlović, direktorka Zavoda, kaže da je problem prevaziđen tako što su ti lekovi stavljeni na posebnu listu D, pa sada Zavod pokriva troškove, odnosno te lekove.

Prema uputstvu Zavoda, neregistrovane lekove sa liste D na recept će prepisivati lekar, a oboleli će lek moći da nabavi u određenim državnim apotekama.

Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, kaže da je Svetlana Vukajlović, kao direktorka Zavoda, dala lični pečat upravljanju Zavodom. "Menadžment je pokazao u ovih nekoliko godina da je moguće i ovako minimalnim sredstvima širiti prava, povećavati liste lekova, izlaziti u susret udruženjima pacijenata", kaže on.

Uskoro će se na listi naći i lekovi za izuzetno retke bolesti, kao što je npr. plućna hipertenzija. Narednih dana u domovima zdravlja naći će se i plakat s popisom svih lekova sa liste A i njihovim cenama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.