Izvor: Blic, 17.Dec.2017, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LEK ZA DUŠU U SEDLU Kako treninzi sa konjima u Aranđelovcu jačaju samopouzdanje

Svašta danas čovek podrazumeva pod radom na sebi. Samoanalizu, kopanje po podsvesti i niskim strastima uz pomoć stručnjaka, povlačenje u izolaciju, čitanje duhovne literature...

Na pamet mu ne bi palo, tom čoveku, da postoji i mnogo kraći i direktniji postupak. Transformacioni trening sa konjima u KK „Aranđelovac“, gde je program i osmišljen. I gde se uspešno sprovodi nad psihama menadžera, direktora... ali i drugih koji bi da čvršće upravljaju. Makar i samo sopstvenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << životima, što je i preduslov za ono drugo.

- Konja ne možeš da prevariš naučenim govorom tela, da zaseniš “roleksom” i skupim odelom, fasciniraš kolima, niti da ga potkupiš... On reaguje na unutrašnje stanje vodiča ili jahača - objašnjava Jelena Obradović, predsednica UO konjičkog kluba pod Bukuljom.

Životinja krda, teška skoro pola tone, od tebe traži osobine alfa jedinke, inače će se joguniti. Budeš li usredsređen na komunikaciju sa konjem, fokusiran na konkretan zadatak, budeš li dovoljno samouveren, jedva će dočekati da ti se prepusti. Ali svaku nepažnju on će da iskoristi i povede se za instinktima. Na ovu ideju, ne novu u svetu, ali ovde pionirsku, klub je došao na osnovu vlastitog iskustva. Konjima privučena deca iz problematičnih porodica, apriori nesigurna, menjala su karakter timareći konja i na druge načine brinući se o tim predivnim četvoronošcima.

- Kad je to upalilo sa mališanima sa margine društva, logično nam je bilo da će još bolje delovati na ljude koji su proveli decenije školujući se za rukovođenje - bila je sigurna Jelena.

I zaista, za par dana, koliko traje trening, svako se suoči sa svojim manama i poželi da ih prevaziđe. Prvi zadatak je obići manjež praćen konjem, a bez ulara, samo na pogon autoriteta. Ide to meni isprva dobro. Konj Haf me sluša. Oseća da znam šta hoću i bezuslovno me sledi sve do jednog trenutka. Kad spusti glavu ka busenju trave. I odatle ne vadi gubicu ni na vučenje ni na gurkanje. Ne pomaže ni tepanje ni grublje ubeđivanje. Kao da me ne primećuje. Usredsredim se na interakciju, iz sebe izvučem poslednje mrvice mentalne snage i namah shvatim. „Uspeh“ me je toliko poneo, da sam zaboravila da u njemu i Haf ima nekih zasluga. On JE moj partner u transformaciji. Na scenu je potom stupila kobila Gospođica Klara.

Novi zadatak bio je timski i podrazumevao prepoznavanje sopstvene uloge u ekipi i plansko razmišljanje. Dakle, svi zajedno treba da obrnemo krug i prevedemo kobilu preko grede, a da ona ne zakači potporne kofe kopitom. Jelena i Miloš će nam tek kasnije razjasniti gde smo isprva grešili. Nastupili smo bez ikakvog koncepta, pa Klari nije bilo najjasnije šta se od nje očekuje. Ko je glavni, ona je sama procenila na osnovu naših trenutno ispoljenih alfa osobina.

Preobražaj, osim momentalnog uvida u to koliko si plašljiv (a bez razloga), pun sebe (a bez naročitog povoda), rasejan, slabašne vere u sebe... pruža i preimućstvo odloženog dejstva. Kad god se nađeš u sličnoj situaciji, setićeš se šta te je konj naučio. Transformacija stoga nije reverzibilna, promena te za svagda inicira da bdiješ nad svojim postupcima.

Pomoć i najmlađima

Isto se primenjuje i u rehabilitaciji dece sa teškoćama u razvoju za koju su vrata Kluba uvek otvorena. Od kontakta sa konjima ne samo da toj deci biva bolje, bolje je i njihovim roditeljima. Posredstvom druženja sa konjima oni postaju spremniji za savlađivanje prepreka na koje svakodnevno nailaze.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.