Kuburović: Oštrije kazne prestupnicima radi preventive

Izvor: RTS, 24.Jan.2019, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuburović: Oštrije kazne prestupnicima radi preventive

Radna grupa Ministarstva pravde intenzivno radi na izmenama Krivičnog zakonika, koji će, po svemu sudeći, doneti oštrije kazne prestupnicima. Jedna od značajnijih izmena trebalo bi da bude i doživotni zatvor za ubice dece i trudnica, na inicijativu Fondacije "Tijana Jurić".
Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da bi konačan nacrt izmena Krivičnog zakonika trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da bude poznat u narednih mesec dana.

Kako je rekla, Krivični zakonik je jedan od najtežih zakona i izmene su obimne, a uporedo se rade i izmene i dopune drugih zakona.
Kuburovićeva ističe da radna grupa vredno radi, da je na njenom čelu profesor Zoran Stojanović, a da su u njoj predstavnici tužilaštva, sudova, MUP-a, Fondacije "Tijana Jurić" i Autonomnog ženskog centra.
Ministarka ističe da je bilo nekoliko inicijativa za izmenu Krivičnog zakonika i da nije reč samo o blagoj kaznenoj politici. Dodaje da je možda najveća izmena uvođenje doživotnog zatvora na inicijativu Fondacije "Tijana Jurić".
Na inicijativu Autonomnog ženskog centra, Krivični zakonik se usklađuje sa Istanbulskom konvencijom o borbi protiv nasilja nad ženama i decom.
Nela Kuburović kaže da doživotni zatvor postoji u mnogim zemljama Saveta Evrope i EU, sa izuzetkom zemalja kao što su Španija, Portugalija i zemlje bivše Jugoslavije.
Ističe da je reč o jednoj od najstrožih kazni koja bi trebalo da deluje preventivno, a da bi delovala preventivno, onda mora da se izriče.
Kako dodaje ministarka, ukoliko kazne nema u praksi, onda ne može ni da postoji prevencija, pa ako počinilac nekog dela zna da će biti na slobodi nakon kraćeg perioda, to neće delovati na njega.
Kada je reč o uslovnom otpustu, ministarka kaže da će se pratiti standardi Evrope i da je to različito regulisano u zemljama i da praksa nije ujednačena.
Govoreći o borbi protiv narkomanije, ministarka kaže da je proizvodnja i stavljanje u promet narkotika opasnost za mlade i da je kaznena politika blaga, a kazne se izriču na samoj granici minimuma. Zbog toga će se povećati minimalne kazne.
Prema rečima Nele Kuburović, mnogo toga je urađeno u borbi protiv nasilja u porodici i donet je novi zakon koji je uveo nove mere, novi način postupanja tužilaštava i sudova kao i sektorsku saradnju.
Odgovarajući na primedbe iz javnosti da oštrija kaznena politika neće doneti rezultate, ministarka kaže da to nije tačno i da su mnoge zemlje pooštravanjem kaznene politike postigle efekte. Kao primer navela je Englesku, koja je na taj način rešila problem sa navijačima.
Problem postoji i kod povratnika, kaže ministarka, jer sudovi nisu izricali teže kazne. Zbog toga novi način kažnjavanja predviđa da, ako neko ponovi krivično delo, biće kažnjen minimum polovinom propisane kazne, a u slučaju trećeg ili višestrukog povrata, sa minimum 70 odsto propisane kazne.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kuburović: U narednih mesec dana velike izmene Krivičnog zakonika

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jan.2019

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas će izmene Krivičnog zakonika biti "obilne", kao i da će u narednih mesec dana biti izmenjeni i dopunjeni zakoni koji će pratiti te promene u kaznenoj politici koja će biti stroža...Kuburović je za RTS rekla da je predsednik Radne grupe za izmenu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Radna grupa razmatra izmene Krivičnog zakona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2019

Radna grupa Ministarstva pravde za izmenu Krivičnog zakonika održala je danas sastanak u plenarnom sastavu u Palati Srbija, na kojem su analizirane mogućnosti za pooštravanje kaznene politike...Članovi radne grupe, pored predstavnika ministarstava pravde, unutrašnjih poslova i zdravlja, su i sudije,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.