Konačno uklanjanje radioaktivnih gromobrana sa zgrada

Izvor: RTS, 24.Nov.2018, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačno uklanjanje radioaktivnih gromobrana sa zgrada

Neke poslovne i stambene zgrade u Srbiji još štiti 700 starih radioaktivnih gromobrana. Konačno je napravljen plan za njihovo uklanjanje. Prioritet su stambeni objekti za šta je Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu bezbednost Srbije izdvojila 11 miliona dinara.
Stari gromobrani postavljeni između šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka zabranjeni su i trebalo ih je zameniti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << još pre četiri godine, ali nije bilo novca. Uklanjanje jednog starog i postavljanje novog, košta oko 3.000 evra. Od 700 takvih gromobrana, 67 je na stambenim zgradama.

Direktor Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu bezbednost Srbije Slađan Velinov kaže da u Agenciji procenjuju da mogu da skinu od 35 do 40 gromobrana.
"Ako lokalna samouprava pomogne, skinućemo svih 67. To nam je prva faza, da jednostavno skinemo ovaj otpad s naših krovova", rekao je Velinov.
Tim poslom bave se samo tri licencirane ustanove – dve su u Institutu "Vinča".
"Naš zadatak je da skinemo radioaktivni gromobran uz ovlašćenje Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu bezbednost Srbije i nakon toga se taj gromobran skladišti u Javnom preduzeću 'Nuklearni objekti Srbije'", objašnjava direktorka Instituta za nuklearne nauke "Vinča" Milica Marčeta Kaninski.
Najvažnije je da stari gromobrani, dok se ne skinu, stoje uspravno, jer su tako bezbedni.
"On je opasan ako se nagne u neki položaj i ako zrak ide prema ljudima. Veoma je važno da ljudi shvate da ako dođemo i skinemo gromobran, istog trenutka ćemo ih zaštititi novim. Ne smemo da dozvolimo da zgrada ostane nezaštićena", istakao je Velinov.
Posle kontrole radona u domaćinstvima, Agencija će od decembra do kraja grejne sezone meriti i koncentraciju tog prirodnog radioktivnog gasa i u javnim objektima, školama i vrtićima. Taj posao finansira Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.