Komunalni milicioner zaustavio tuču na ulici; Sa čim se na terenu susreću pripadnici nadležnih službi? VIDEO

Izvor: B92, 18.Jun.2021, 20:15

Komunalni milicioner zaustavio tuču na ulici; Sa čim se na terenu susreću pripadnici nadležnih službi? VIDEO

Snimak tuče pešaka i vozača motora juče se širio na svim društvenim mrežama.

Navodno je pešak pretrčavao ulicu van pešačkog prelaza, a motociklista ga je navodno zamalo udario. Na svu sreću, u blizini se našao komunalni milicajac i razdvojio dvojicu muškaraca. To nije jedini napad u Beogradu ovih dana.

Napadnuti su i radnici Gradske čistoće, po ko zna koji put. Desio se incident i u gradskom prevozu.

Sa čim se na terenu susreću pripadnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nadležnih službi? O tome su za TV Prva govorili pomoćnik načelnika Komunalne milicije Beograda Ranko Šekularac i psihološkinja Marta Tutić.

"Poražavajuće je za nas kao društvo da se takve situacije iz takvih pobuda dešavaju na terenu. Ono što je dobro jeste da je komunalna milicija ovaj put bila na licu mesta i da je milicioner reagovao onako kako je reagovao", kaže Šekularac.

Navodi da formalno pravno komunalni milicioner nema ovlašćenja u smislu nadležnosti nad Zakonom o javnom redu i miru.

"Ali, ono što je dužnost svakog građanina jeste da u ovakvim situacijama, gde imamo izvršenje krivičnog dela, da može građanski da reaguje. U ovoj situaciji komunalni milicioner je definitivno reagovao u skladu sa svojim propisima, nije ni u jednom momentu prekoračio svoja ovlašćenja. Tu je naravno nadležna Policijska stanica Vračar, mislim da su oni izašli na lice mesta i dalje preuzeli postupanje", ističe on.

Do određenih granica, kaže, Komunalna milicija ima ovlašćenja, a tamo gde nema, gde se nastavljaju ovlašćenja drugih organa, Komunalna milicija poziva te druge organe, bilo da je to policija ili neka druga služba.

Psihološkinja Marta Tutić navodi da smo sve češće svedoci ovakvih situacija.

"Nažalost, došli smo do toga da ljudi nisu u mogućnosti da kontrolišu svoje impulse i onda nešto što se akumuliralo, neka negativna energija, ispolje na nekom drugom, na nepoznatoj osobi. Usled pandemije smo bili uskraćeni za mnoge aktivnosti koje smo navikli da praktikujemo svakodnevno i onda se ta energija akumulirala i ona negde prosto mora da se ispolji. Nažalost, često se dešava da se ona ispolji ovako, nasilnički, i onda imamo problem da imamo nasilje na ulici, u porodici, školi...", kaže Tutićeva.

Opširnije u video-prilogu:

Na liniji 16 na Novom Beogradu posle svađe jedan putnik je izboden nožem. Pre dve nedelje u Zemunu privedena je putnica koja je stala ispred autobusa 83, vikala na vozača i nije mu dala dalje da krene...

Šta sve proživljavaju vozači gradskog prevoza?

"Veliki je grad, velike su gužve, narod žuri, vozači žure... Autobus treba da ima prednost u uključivanju u saobraćaj sa stajališta, to se u Beogradu jako retko poštuje. Dolazi do naglog kočenja jer mi očekujemo da smo pušteni da krenemo, pa moramo da kočimo...", kaže za TV Prva vozač gradskog prevoza Branko Mandić, koji već 16 godina radi ovaj posao.

Branka je jednom prilikom i fizički napala grupa ljudi.

"Imao sam incident gde su, posle jedne saobraćajne nezgode, momci iz tog automobila bili u alkoholisanom stanju i gde su me i napali fizički posle toga. Bio sam i na bolovanju, više zbog psihičkih razloga i stresa. Drugi putnici su sedeli kao da se ništa ne dešava, u ovom gradu je svako počeo da gleda svoj posao", kaže Branko.

Opširnije u video-prilogu:

I radnici Gradske čistoće su za samo 10 dana napadnuti čak četiri puta.

Poslednji napad dogodio se prekjuče. Reč je o jednoj ženi koja je nasrnula na radnika Gradske čistoće bez razloga, pre toga ga je vređala na nacionalnoj osnovi, a nanela mu je povrede na vratu, s obzirom na to da ga je grebala.

"Svi radnici JKP Gradska čistoća koji su u prethodnom periodu pretrpeli bilo koji vid fizičkog i verbalnog napada su sada u dobrom zdravstvenom stanju, na sreću. Moram reći da je zaista poražavajuće da u prethodnih mesec dana naše ekipe proživljavaju loš scenario od strane sugrađana, nepoznatih lica, koji verbalno a kasnije i fizički nasrnu na naše ekipe", rekla je za TV Prva Marija Milošević iz JKP Gradska čistoća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.