Komarci koji nose virus Zapadnog Nila otkriveni na nekoliko lokacija u Pančevu

Izvor: RTS, 02.Avg.2019, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komarci koji nose virus Zapadnog Nila otkriveni na nekoliko lokacija u Pančevu

Na pet mesta u Pančevu i okolini otkriveni komarci koji nose virus Zapadnog Nila, pokazala su najnovija ispitivanja, prenosi Radio-televizija Vojvodine.
Broj komaraca u Pančevu je povećan i to na polovini lokacija na kojima se meri njihova brojnost. Na pet mesta su otkriveni komarci koji nose virus Zapadnog Nila i to u Ivanovu i u samom gradu.

"To je sve relativno, pošto se to menja. Kod svake >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << analize mi radimo prisustvo virusa i uglavnom su to različite lokacije. Retko se ponavlja uvek na istoj i to zavisi i kako se i kreće populacija komaraca. Brojnost je mnogo manja, imali smo godina kada je bilo 1.000 čak i do 3.000 komaraca u klopci. Sada se ta brojnost kreće od 200 pa do 580 na jednoj lokaciji", objašnjava Zdenka Miljković iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.
Suzbijanje komaraca kao i ispitivanje brojnosti se vrši redovno, kažu nadležni, a ukoliko vreme dozvoli naredno prskanje sa zemlje će biti u utorak , 6. avgusta – u gradu i svim naseljenim mestima.
"Ova godina je takva da smo prskanja radili na sedam do deset dana u prethodnom periodu stalno. Čak smo pojedine lokacije radili i parcijalno po potrebi na svaka dva do tri dana", dodaje Miljkovićeva.
Borba sa komarcima je uobičajena u letnjem periodu, dok mnogi smatraju da komaraca ima previše, pojedini Pančevci se ne obaziru na njihovo prisustvo.
I ove godine u Pančevu je organizovano deljenje larvicida koji se ubacuje u septičke jame. Larvicidi će ponovo će biti deljeni i krajem avgusta.
Borba sa komarcima se nastavlja, a ono što je dobro je da do sada nema prijavljenih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OPREZ: Zaraženi komarci otkriveni u Pančevu i okolini

Izvor: Mondo, 02.Avg.2019

Komarci koji nose virus zapadnog Nila, otkriveni su na nekoliko lokacija u Pančevu i okolini, pokazuju najnovija ispitivanja, javila je danas Radio-televizija Vojvodine...Foto: MONDO/Mario Milojević..Broj komaraca u Pančevu je povećan i to na polovini lokacija na kojima se meri njihova brojnost...Na...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.