Izvor: RTS, 27.Maj.2022, 06:06

Koliko dugo može da se čeka na uknjižbu stana – niko nema precizan odgovor

Na pitanje koliko dugo može da se čeka na uknjižbu stana niko nema precizan odgovor. Po postojećem Zakonu, na uknjižbu ne bi trebalo da se čeka više od četiri dana. U praksi, retko ko može da se pohvali ovakvim rezultatom.
Miloš Radovanović podneo je zahtev za uknjižbu stana 2019. Tri godine kasnije, stan još nije upisan u Katastar.

"Išao sam skoro u Katastar ogranak na Zvezdari, ljubazno su me primili i rekli mi da je predmet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u radu", kaže Radovanović.
Prema Zakonu o postupku upisa u Katastar koji je donet 2018. godine rok za uknjižbu nekretnine je pet dana, a rok za žalbu 60 dana. U proseku se za upis čeka četiri dana, rekli su u Katastru.
To se odnosi samo na one zahteve koji su podneti posle stupanja na snagu novog zakona.
Ali, iako su Miloš Radovanović i neke njegove komšije, zahtev podneli nakon što je ovaj zakon stupio na snagu, i dalje čekaju. Tvrde da je zgrada legalizovana i da ima upotrebnu dozvolu.
"Razumem bila je korona i pandemija, ali ovo je već treća godina, nikakve informacije nemam da nešto nije kako treba", poručuje Radovanović.
Ako je objekat legalizovan skoro, dok ta potvrda ne dođe do Katastra, uknjižba nije moguća.
Iz Katastra nisu mogli da obezbede sagovornika, ali kažu da ima više razloga zbog kojih jedna uknjižba može dugo da traje.
Do 2018. predmeti su se rešavali prema Zakonu o državnom premeru i katastru i Zakonu o opštem upravnom postupku, što znači da se nisu samo upisivali u katastar, kao što omogućava novi zakon, već su se i utvrđivali.
To kako tvrde, zahteva vreme, pa se dešava da se za neke predmete i dalje dugo čeka na uknjižbu.
Pre nekoliko meseci direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković rekao je da se stari predmeti rešavaju po starom zakonu koji propisuje analogne poslovne procese koji su neprecizni i konfuzni za razliku od novih digitalnih procesa koji se primenjuju od 2018. godine.
Republički geodetski zavod zato smatra da je rešavanje ovog problema moguće kroz izmenu zakona i primenu novih digitalnih procesa, naveo je Drašković i dodao da se godišnje u Katastru podnese milion različitih zahteva, a mesečno reši 90.000.
Prema tome, dok stari predmeti ne počnu da se rešavaju po novom Zakonu, i dalje može da se desi da umesto pet dana, na uknjižbu čekate tri godine.
 

Nastavak na RTS...


Povezane vesti

Koliko dugo može da se čeka na uknjižbu stana? Zakon kaže jedno a praksa pokazuje drugačije

Izvor: Blic, 27.Maj.2022

Na pitanje koliko dugo može da se čeka na uknjižbu stana niko nema precizan odgovor. Po postojećem Zakonu, na uknjižbu ne bi trebalo da se čeka više od četiri dana. U praksi, retko ko može da se pohvali ovakvim rezultatom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.