Koliko će bodova biti potrebno za upis na fakultete u Beogradu

Izvor: RTS, 22.Jun.2019, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko će bodova biti potrebno za upis na fakultete u Beogradu

Neki fakulteti Univerziteta u Beogradu i u subotu primaju prijave za upis budućih brucoša. Nedelja je dan odmora, a već od ponedeljka, u zavisnosti od fakulteta počinje polaganje prijemnih ispita. Mesta na državnim i privatnim univerzitetima i visokim školama strukovnih studija ima za 50.000 studenta. Naš najstariji i najveći, Univerzitet u Beogradu, upisaće 15.450 brucoša od toga 9.600 akademaca moći će da se školuje o trošku države. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Neki fakulteti, poput ETF-a i Mašinskog fakulteta imaju inovirane ili nove programe.

"Mi smo već odavno spremni. Primamo isti broj kao i prethodne godine 720. Tako da se nadamo da će po trdiciji sve proći na njabolji mogući način kao i do sada", kaže prof. Milo Tomašević, dekan Elektrotehničkog fakulteta.
Nove kvote za doktorske studije na Učiteljskom fakultetu.
"Što se tiče osnovnih studija mi smo akreditovali veći broj vaspitača, nismo dirali odnosno menjali broj studnata na osnovnim studijama", navodi prof. Danimir Mandić, dekan Učiteljskog fakulteta.
FON ove godine prima 820 brucoša, a stigla je 2.141 prijava.
"Već na prvom probnom prijemnom se pokazuje bolji rezultati nego do sada, gde se pokazuje da je procenat onih koji su izašli u odnosu na broj prijavljenh 88 odsto, on je do sada uvek bio manji, kretao se oko 62 posto, tako da je to jedan od dobrih pokazatelja a nadam se da će tako i ostati", kaže prof. Milija Suknović, dekan Fakulteta organizacionih nauka.
Na Sajtu Univerziteta, koji će najmanje dva puta dnevno biti ažuriran, potencijalni brucoši mogu da nađu podatke o broju prijavljenih kandidata na svaki studijski program.
"Tako da će kandidati moći da prate broj prijavljenih i da na osnovu svog uspeha donesu odluku da se prijave na neki program koji im je blizak njihovoj prvoj želji i da na neki način osiguraju upis na Univerzitet u Beogradu", objašnjava prof. Patar Bulat, prorektor Univerziteta u Beogradu.
"Mislim da je zaista sve spremno da se na najbolji i najefikasniji način to završi. Takođe, od samih prijava do eventualnih žalbi na kraju, sve mora da bude završeno do dvanaestog jula, nadam se na opšte zadovoljstvo svih studenata i njihovih roditelja", poručuje prof. Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu.
Za školovanje o trošku države, potrebno je da se osvoji najmanje 51 bod, dok samofinasirajućem brucošu potrebno da osvoji najmanje 30 poena.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.