Kolektivni ugovori najznačajniji zadatak

Izvor: Danas, 30.Jan.2015, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolektivni ugovori najznačajniji zadatak

Bor - „Sindikat rudara ispunio je sve planirane zadatke u 2014. godini, a naš najveći uspeh je izgradnja nove topionice i fabrike sumporne kiseline jer više neće biti dima nad Borom i okolinom. Ekologija je važnija od toga da li će topionica raditi sa domaćim ili uvoznim koncentratima jer o tome treba da brine menadžment RTB-a, a ne građani“, rekao je predsednik Sindikata rudara Srbije Ljubiša Miljković podnoseći izveštaj o prošlogodišnjem radu na godišnjoj skupštini ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << sindikata.

– Značajan uspeh Sindikata rudara Srbije u protekloj godini bilo je potpisivanje pojedinačnih ugovora o radu, što je veoma značajno za sigurnost svih zaposlenih u RTB Bor. Naredni cilj, koji je već počeo da se realizuje je potpisivanje Kolektivnog ugovora, u kome će biti definisana sva prava radnika RTB Bor. Skupština Sindikata rudara Srbije je donela odluku javnim glasanjem da će kolektivni ugovor RTB Bor biti potpisan samo ako su u njemu sadržana sva stečena prava radnika. To podrazumeva pravo na regres, isplatu smenskog rada, jubilarnih nagrada i sve ostale stavke kojih ima u kolektivnim ugovorima koji za sada važe. Znamo da RTB Bor mora se transformiše u jedinstveno preduzeće do kraja maja i tu neće biti odlaganja. Svi dokumenti su u završnoj fazi. Kolektivni ugovor će u tom prelazu zaštiti radnike. Naš je cilj da se RTB Bor ponosi proizvodnim rezultatima, kao što se ponosimo izgradnjom nove topionice - kazao je pored ostalog predsednik Sindikata rudara Srbije Ljubiša Miljković.

U izveštaju o prošlogodišnjem radu rudarskog sindikata navedeno je takođe da je broj članova povećan za trećinu i da sada ovaj sindikat ima 3.220 aktivnih članova iz borskog kombinata bakra i njegovih zavisnih preduzeća i iz Rudnika „Lece“ i „Grot“ Vranje. Sindikat rudara Srbije je raspolagao u 2014. sa 43,5 miliona dinara i skoro polovina ovih sredstava data je članovima ovog sindikata kao kredit, a 4,2 dinara kao bespovratna solidarna pomoć. Sindikalci su za pomoć Obrenovcu i Krupnju dali pola miliona dinara, dok je kao pomoć Tekiji i Boljetinu poslat ručni alat u vrednosti 150.000 dinara. Donirana su i sredstva osnovnim školama u borskoj opštini za odlazak najboljih na takmičenja.

Sindikat rudara Srbije, kada je reč o planovima za ovu godinu, insistira da novi kolektivni ugovor mora da odbrani stečena prava radnika, pogotovo kada je reč o pravičnoj zaradi.

– Sva stečena prava radnika po starom kolektivnom ugovoru mora da budu zadržana u novom kolektivnom ugovoru. Tražimo reorganizaciju radnih mesta do kraja maja. Od generalnog direktora RTB Bor i direktora zavisnih preduzeća tražimo da preduzmu mere za odvajanje rada od nerada. Do kraja maja moramo imati jedinstveno preduzeće, novu sistematizaciju i analitičku procenu radnih mesta kako bi bio odvojen rad od nerada. U protivnom, RTB Bor može da ode i u stečaj - kategoričan je Ljubiša Miljković.

Godišnja skupština Sindikata rudara Srbije održana je u Klubu „Jama“ na 400 metara ispod površine zemlje, a članovi Skupštine jednoglasno su ukazali poverenje Ljubiši Miljkoviću da i u narednom periodu ostane na čelu ovog sindikata.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.