Koju je decu spasavala Diana Budisavljević

Izvor: RTS, 26.Maj.2020, 06:06

Koju je decu spasavala Diana Budisavljević

U Inzbruku će na rodnoj kući Diane Budisavljević biti postavljena spomen-ploča. Ambasador Srbije u Austriji i episkop austrijsko-švajcarski uputili su molbu da se razmotri sadržaj teksta na tabli i da se doda da je spasila "srpsku" decu. Gosti i sagovornici emisije Oko na RTS-u govorili su o tome koliko to odgovara istorijskim činjenicama.
Urednik dokumentarnih emisija u Informativnom programu RTS-a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i autor dokumentarnog filma i izložbe "Dianina deca" Slađana Zarić rekla je da nema nikakve dileme da je Diana spasavala srpsku decu.

"Ona je imala dozvolu da spasava srpsku decu. Možda, niko ne može stoprocentno da tvrdi, čak se u dnevniku u jednom trenutku spominju dva hrvatska deteta koja su spasena iz logora u Jasenovcu zahvaljujući Diani Budisavljević, ali znate mi pričamo o 10.000 dece, a ovde imamo dva hrvatska deteta. Možda je i neko romsko dete", rekla je Slađana Zarić.
Da je reč o srpskoj deci, saglasan je i istoričar Milan Koljanin, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju.
Dodaje da su istorijske činjenice da je Diana Budisavljević spasavala srpsku decu i da bi to trebalo da piše na tabli.
"Zašto ne bi stavili ono što je istorijska istina i što treba na neki način zaista da bude istaknuto", upitao je Koljanin.
O tome je govorio i ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić. Kaže da je uputio dopis svim članovima Senata Inzbruka, u kojem su navedene činjenice koje se ne mogu dovoditi u sumnju.
Navodi da je dobio odgovor iz kabineta gradonačelnika da je dopis primljen i da očekuje da se u toku sledeće nedelje definitivno utvrdi tekst na spomen-ploči. Objašnjava da je to pitanje procedure i da mora da se postigne konsenzus među članovima Senata.
Istoričar iz Hrvatske Hrvoje Klasić rekao je da je Diana, naravno, najvećim delom spasavala srpsku decu, ali da misli da je nepravedno prema njoj to reći.
"Diana nije spasavala srpsku decu. Diana je spasavala decu. U bilo kojoj situaciji, da je mogla, spasavala bi bilo koju decu", rekao je Klasić.
Dodaje da se 99 odsto radi o srpskoj deci i da oni koji to žele da znaju – znaju, a oni koji ne žele imaju problem.
Koljević je dodao da ne vidi problem u tome da se naznači da su to bila srpska deca, naročito zato što je tabla upućena austrijskoj javnosti, koja ne zna mnogo o tome.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.