Koje novine čekaju male maturante

Izvor: RTS, 02.Jun.2019, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koje novine čekaju male maturante

Počelo je polaganje ispita za upise u srednje škole. Najpre - učenici talentovani za matematiku, informatiku, filologiju, umetnost, ovog vikenda polažu prijemne ispite. Na jedno mesto u proseku konkurišu dva kandidata. Trudimo se da kvalitet obrazovnih profila koje uvodimo bude na najvišem nivou, rekao je za RTS pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i vaspitanje Aleksandar Pajić.
Završni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ispiti iz srpskog i matematike su 17. i 18. juna, a 19. juna je kombinovani test za male maturante.

U srednjim školama i ove godine ima više mesta nego budućih srednjoškolaca. Sadašnja generacija osmaka broji oko 69.388 učenika, 7.000 manje od broja mesta. 
Gostujući u Dnevniku RTS-a, Aleksandar Pajić je rekao da je vrlo aktivan vikend za male maturante. Nadareni za određene nauke polažu prijemne ispite ovog vikenda, matematika i informatike su aktivne kao i filologija.
"Ove godine imamo 76.389 mesta, od toga 59.991 četvorogodišnje i 16.126 trogodišnjih obrazovnih profila", kaže Pajić.
Govoreći o novim profilima, Pajić kaže da se trude da u poslednje tri godine odgovore potrebama tržišta rada, novim trendovima, odnosno standardu kvalifikacije i novim ishodima učenja.
"Tako da ove godine imamo nove profile, već su u fazi objave - ekonomski tehničar, pravno-poslovni tehničar, mašinski tehničar motornih vozila, zubni tehničar, tehničar za hemijski i farmaceutsku tehnologiju - to je što se tiče standarda", uakazuje pomoćnik ministra.
Što se tiče dualnih obrazovnih profila dva su potpuno nova - tehničar za bezbednost informaciono-komuniukacionih sistema u vazdušnom saobraćaju i industrijski krojač, kao i inoviran dualni profil kuvar-konobar, a inoviran je turističko-hotelijerski tehničar.
Dosta je priče o digitalizaciji, do sada naš prosvetni sistem to nije pratio. Sada postoje informatička odeljenja u gimnazijama.
Pajić kaže da je u 52 gimnazije predviđeno da postoji mogućnost upisa 58 gimnazijskih odeljenja i da je velika zainteresovanost učenika za upis.
Predviđeno je 1.160 mesta, a javilo se 2.495 zaintresovnaih učenika koji danas polažu prijemni, istakao je Pajić.
"Trudimo se da kvalitet tih obrazovnih profila koje uvodimo bude na najvišem nivou. Nije nam interes populistički da uvodimo neke profile, nego da kavalitet obrazovanja u tim profilima bude vrhunski", kaže on.
U prethodnom periodu dati su grantovi za opremanje škola, obučavaju se nastavnici tako je cilj da kvalitet nastave bude na vrhunskom nivou, zaključio je Pajić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.