Koja je tvoja supermoć otkriće manifestacija „Supermoćni“

Izvor: RTS, 20.Nov.2019, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koja je tvoja supermoć otkriće manifestacija „Supermoćni“

Svako od nas ima super moć – to je ideja vodilja novog programa „Supermoćni“, koji u Novom Sadu počinje 24. novembra i traje do 3. decembra, sa završnicom na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.
Više od 35 događaja – izložbe, radionice, performansi, projekcije filmova, koncerti i obuke promovisaće otvorenost, inkluziju i pre svega ideju da svako poseduje talenat koji treba podeliti sa drugima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
U saradnji trideset lokalnih organizacija, prvenstveno aktivnih udruženja osoba sa invaliditetom, koje je povezao „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture“ biće predstavljeni različiti talenti odnosno supermoći: crtanje, igra, gluma, pevanje, ručni rad, film, lutkarstvo, slikanje, sviranje, informisanost.
Program će se odvijati u čak tri prostora za kulturu - kulturnim stanicama „Svilara“ i „Eđšeg“ i novootvorenom „Kutku za kulturu“ na Slanoj bari.
Određeni programi govornog tipa biće na znakovnom jeziku, dok će takođe pojedine projekcije filmova pratiti audio-deskripcija.
Program „Supermoćni“ u kulturnoj stanici „Svilara“ otvara izložba Trenutak u hodu i letu, koja predstavlja radove dece iz ŠOSO „Milan Petrović“, nastale na likovnoj koloniji u Edukativnom kampu Čenej i objektu škole u Novom naselju. Zatim počinje Impro veče u okviru kog će zajedno nastupiti soundbeam orkestar „Dobri ljudi“ i novosadski rege sastav „Kilo kilo banda“.
Soundbim orkestar „Dobri ljudi“, nazvan po muzičkom uređaju na bazi senzorske tehnologije, nastoji da poboljša senzibilitet zajednice prema osobama sa invaliditetom ili sa smetnjama u razvoju i već šest godina aktivno kreira i izvodi različite muzičke sadržaje, uglavnom sopstvene bluz i džez improvizacije ili ambijentalne pasaže.

U 20 časova biće izvedena monodrama Nebeski divan Toše Ačanskog, koju izvodi Bojan Živanović, član udruženja građana „Vera ljubav nada“ i sekcije tog udruženja „Teatra dobrih vibracija“. Predstava je bazirana na priči Toše Ačanskog sa Salajke, koji je u rat otišao kao mobilisani vojnik Austrougarske, i jedan je od mnogobrojnih srpskih vojnika koji su nestali na Solunskom frontu i vode se kao N. N. na zejtinličkom vojničkom groblju.
Kulturna stanica „Eđšeg“ program „Supermoćni“ počinje operom za decu Pčelica Dana kompozitora Petra Jovanovića, a koju organizuje udruženje umetnika „Visoko C“ 24. novembra u 11 sati. U pitanju je kratka priča namenjena deci uzrasta od 2 do 9 godina. Opisuje jedan radni dan pčelice Dane, koja skuplja med i brine se o živim bićima na cvetnoj livadi, u čemu joj pomaže leptirić Šarko. Zaplet nastaje kada se pojavi bumbar Beda koji otme sav sakupljeni med i zarobi pčelicu Danu.
„Supermoćni“ u „Kutku za kulturu“ takođe kreću 24. novembra Radionicom pletenja prstima, od 16 do 19 sati, koju organizuje udruženje za cerebralnu paralizu „Sunce“ i udruženje građana „Teatrilo“.

Prijave za radionice su putem Fejsbuk stranice „Kutka za kulturu“: http://bit.ly/kutak-za-kulturu.
Program „Supermoćni“ obuhvatiće i obuke iz osnova pristupačnosti za zaposlene u ustanovama kulture i organizacije sa ciljem da prošire znanja iz oblasti pristupačnosti i razmene iskustva o primerima dobre prakse i izazovima sa kojima se susreću u unapređivanju pristupačnosti u ustanovama kulture, za sve potencijalne korisnike.
Prijave za obuke su na linku: http://bit.ly/supermocni-obuke-pristupacnost i traju do 24. novembra do 16 časova. Više o Obukama možete pronaći na sajtu: http://novisad2021.rs/otvorene-prijave-za-obuke-o-pristupacnosti/?jez=lat
Program „Supermoćni“ deo je programskog luka „Druga Evropa“ koji do 15. decembra predstavlja drugačiju, manjinsku, skrivenu, ali hrabru i izazivačku kulturnu i umetničku scenu Novog Sada, iza kog stoji „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture“.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.