Ko treba, može ili mora da reaguje u slučaju političar pedofil

Izvor: RTS, 01.Jun.2020, 16:06

Ko treba, može ili mora da reaguje u slučaju "političar pedofil"

Poznati političar je pedofil - odjeknulo je početkom marta tokom gostovanja osnivača Fondacije Tijana Jurić na jednoj televiziji. Tri meseca kasnije Igor Jurić tvrdi isto - ima saznanja i dokaze o pedofiliji jednog političara. Tužilaštvu i policiji dokaze nije dostavio, oni ga na razgovor nisu pozivali, nije poznato ni o kome je reč. Zato smo proveravali - ko treba, može ili mora da reaguje?
Ko treba, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << može ili mora da reaguje u slučaju "političar pedofil".

Pre nekoliko meseci Igor Jurić je objavio da poseduje fotografije sa kamere gde se vidi šta poznati političar, za koga tvrdi da je pedofil radi sa decom. Međutim taj dokaz, kaže, lako može da se sruši na sudu, pa je zato važno svedočenje. I ovih dana ponavlja - samo sa krunskim dokazima obratio bi se tužilaštvu.
"Izašao sam u javnost isključivo iz najbolje namere. Hteo sam i tu porodicu da ohrabrim. Kada smo videli način kako deca i te porodice po našim zakonima mogu biti zaštićeni, ta porodica je rekla: 'Mi se osećamo ugroženo'. Dok nemam dozvolu porodice i dok oni ne budu spremni da svedoče, ja nemam slučaj", navodi Jurić.
Pre nekoliko meseci, je dodaje, tražio pomoć MUP -a, ne govoreći im o konkrentom slučaju.
"Bio sam u Ministarstvu unutrašnjih poslova, rekao da mi treba pomoć, da sam razgovarao sa ljudima, da nisu spremni, da im treba zaštita. U Ministarstvu smo pričali o tome kako se štite svedoci. Ako me Tužilaštvo pozove, znam šta ću reći. Za sve što sam izrekao, odgovaraću ako treba, to nije nikakav problem", objašnjava Jurić.
Juče se saopštenjem oglasio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
"Pošto je gospodin Igor Jurić u javnosti više puta pomenuo ovo delo, a nije rekao na koga misli, nije predočio dokaze i nije zvanično o tome obavestio tužilaštvo ili policiju, očekivao sam da namerava o tome da obavesti makar javnost. Očekujem, da kada to već nije sam uradio, nadležno Tužilaštvo bez odlaganja pozove gospodina Jurića da pruži sve informacije o mogućem učiniocu tog teškog krivičnog dela", naveo je Stefanović.
Na osnovu ovoga što je Juruć do sada izneo u javnost, i policija i tužilaštvo sami mogu da reaguju, smatraju u Udruženju javnih tužilaca.
"Obaveza je državnih organa, u prvom redu tužilaštva, a svakako i policije, da te informacije provere. Za sada je jedini način za proveru tih informacija da se pozove gospodin Juruć i da se od njega zatraži da ono što zna kaže u Tužilaštvu. Policija može isto da pozove gospodina Jurića, ne preko medija, preko televizije i novina da ga poziva, nego da ga pozove radi prikupljanja obaveštenja od građana", navodi Radovan Lazić iz Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.
Postoji još jedna mogućnost, ukazuju stručnjaci.
"Iako deluje možda čudno, ali Zakon o sprečavanju nasilja u porodici omogućava da se takvi slučajevi razmotre na jednom širem sastanku kojom rukovodi tužilac, na kome se iznose ne samo slučajevi nasilja u porodici nego i slučajevi sumnje i na seksualno zlostavljanje i tu sede - predstavnik policije, predstavnik Centra za socijalni rad i može eventualno da se pozove i onaj ko ima informacije, što bi u ovom slučaju bio gospodin Jurić", objašnjava Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra. 
Iskustvo Autonomnog ženskog centra, pokazalo je da mnoge žrtve misle da će pre dobiti zaštitu u medjima nego od nadležnih. A žrtve i njihove roditelje, objašnjavaju, obeshrabruje i to što često u tužilaštvu ne dobiju statsus posebno osetljivog svedoka, kako ne bi morali da svedoče pred počiniocem.
Lošu poruku, upozoravavju iz Autonomnog centra, šalju i primeri da iz Mup-a i Tužilaštva u medije procure detalji iz istrage pa žrtve ostaju obeležene za ceo život.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.