Ko se ne odazove na preventivne preglede, plaća trećinu lečenja

Izvor: RTS, 18.Jan.2019, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko se ne odazove na preventivne preglede, plaća trećinu lečenja

Prema novom predlogu zakona, koji je pre desetak dana ušao u skupštinsku proceduru, svaki građanin će morati da se odazove na skrining preglede karcinoma dojke, grlića materice i debelog creva. Ukoliko se ne odazove, a dođe do oboljenja, RFZO neće platiti celo lečenje. Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić ističe za RTS da ovo nije kaznena politika, već želja da se promeni svest građana. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Novi zakon predviđa da svi građani moraju da se odazovu na tri skrining pregleda – za tumor dojke, tumor grlića materice i tumor debelog creva, kaže za RTS državni sekretar Ministarstva zdravlja, prof. dr Berislav Vekić. 

"Na primer, ako govorimo o skriningu karcinoma dojke, svaka sugrađanka će biti pozvana na mamografski pregled. Ona će biti u mogućnosti da, ako joj iskrsne neka obaveza, bilo porodična, bilo poslovna, taj dolazak na skrining opravda", objašnjava Vekić.
Ističe da građanin može i da se ne odazove na pregled tri puta, ali mora da donese opravdanje.
"Samo oni koji budu tri puta pozvani u dvogodišnjem ciklusu, a ne donesu nikakvo opravdanje, moraće da participiraju 35 odsto cene lečenja u slučaju da obole od karcinoma", naglašava Vekić.
Cena koju će pacijent morati da plati određuje se, kaže Vekić, u zavisnosti od dana kada je pacijent smešten u bolnicu, terapije i na kom odeljenju leži.
"Na primer, ako ležite na intenzivnoj nezi – cena je oko 4.000 dinara", kaže Vekić.
Ističe da ovo nije kaznena politika, već želja da se promeni svest ljudi i da se blagovremeno javljaju na preglede, jer, kako kaže, pravovremeno otkrivanje maligniteta je uspeh u izlečenju i korak ka izlečenju nacije.
"Ukoliko se javite u prvom stadijumu, izlečenje je 100 odsto, u drugom stadijumu je 80 odsto, a u četvrtom stadijumu 20 odsto", podseća Vekić. 
Posebno naglašava da svaki poziv građaninu na pregled je i opravdanje kod poslodavca da taj dan izostane sa posla dva-tri sata, koliko pregled traje.
"Svaki dan se upućuje 1.520 poziva ženama za mamografske preglede, oko 850 uputa za skrining grlića materice i oko 1.700 poziva za skrining karcinoma debelog crva. Mi smo obezbedili te termine, samo je na našim sugrađanima da se tačno u određeno vreme jave", kaže državni sekretar.
Što se tiče građana koji nemaju zdravstveno osiguranje, ranije je RFZO pokrivao samo hitne slučajeve, a sada, prema novom zakonu, oni će moći da urade imunizaciju, skrining i palijativno zbrinjavanje, najavljuje Vekić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.