Kikinda obeležila 100 godina od oslobođenja u Velikom ratu 

Izvor: RTS, 20.Nov.2018, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kikinda obeležila 100 godina od oslobođenja u Velikom ratu 

Kikinda je svečanom akademijom obeležila 100 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da je srpski narod u tom ratu pokazao da je nesalomiv i nepokolebljiv, te da je verovao u čistotu i pravednost svojih ciljeva.
"Ta će borba za slobodu zauvek ostati u našem istorijskom pamćenju. To je istovremeno večno podsećanje na to koliko čovek ima snage >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i istrajnosti kada vodi pravednu borbu. Nisu pitali kolika je sila neprijatelja, jer su znali da ne može biti veća od njihove ljubavi prema slobodi i otadžbini", rekla je Gojkovićeva.

Ona je podsetila da je ovo godina velikih jubileja, kada slavimo veliku pobedu u Prvom svetskom ratu i prisajedinjenje Srema, Banata, Bačke, Baranje Kraljevini Srbiji i ukazala da i večeras "sećajući se naših slavnih predaka odajemo počast i u Kikindi".
"Slaveći njih slavimo tako željenu slobodu, koju su doneli pre 100 godina u ovaj grad. Dan, kada je herojski, i po svojim zaslugama besmrtni Gvozdeni puk, pod vođstvom pukovnika Dragutina Ristića, tu slobodu i ostvarenje viševekovnog sna, preko Pančeva, Kovačice, Velikog Bečkereka, današnjeg Zrenjanina, Bečeja, doneo u Kikindu", rekla je Gojkovićeva.
Navela je da je stanovništvo Kikinde pokazalo neizmernu hrabrost i požrtvovanost i da je u prelomnim trenucima za budućnost Kikinda dala 1.700 dobrovoljaca. 
"Na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, kada je doneta istorijska i najznačajnija odluka u 20. veku, o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji, ovaj slobodarski grad predstavljalo je 16 delegata - paora, trgovaca, profesora, sveštenika, a svi oni su bili deo nacionalnog pregnuća da ostvare vekovnu težnju za prisajedinjenjem", kazala je Gojkovićeva.
Podsetila je da je Srbija u Prvom svetskom ratu izgubila 1.247.435 ljudi i da je time dala nesrazmerno ogromnu žrtvu za svoju slobodu, slobodu Evrope i sveta. 
"Sloboda u Kikindu stigla pre tačno jednog veka"  
Igor Mirović, predsednik pokrajinske vlade rekao je da je sloboda u Kikindu stigla pre tačno jednog veka. 

"Obeležavanjem ovog jubileja sećamo se mnogobrojnih dobrovoljaca koji su dali ono najvrednije što imaju, svoje živote", obratio se Mirović na svečanoj akademiji. 
Dodao je da su na tim prostorima sloboda, ravnopravnost i zajedništvo oduvek bila važna načela, te dodao: "Večeras se sećamo naših predaka i njihovog neprolaznog dela". 
Prisutnima se obratio i Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde, rečima: "Veliko kikindski distrikt je prva teritorija na kojoj Srbi nisu bili kmetovi, već slobodni građani", podsetivši na epizode iz slavne prošlosti grada.
Program obeležavanja stogodišnjice od oslobođenja počeo je sinoć izložbom fotografija i filmova iz arhiva Jugoslovenske kinoteke ''Srbi i Srbija na filmu u Prvom svetskom ratu''.

Ranije danas položeni su venci na Železničkom groblju i otkrivena je spomen ploča Dragutinu Ristiću, komandantu srpske vojske.
U Narodnom muzeju otvorena je izložba ''U novoj državi - Velika Kikinda godine rata, prisajedinjenja i razgraničenja 1914 - 1924'', a Kikinđani će sutra imati priliku da pogledaju film ''Zaspanka za vojnike''.
Za četvrtak je planirana u Kulturnom centru promocija knjige istoričara Srđana Sivčeva ''Prisajedinjenje 1918. godine u svetlu Velike Kikinde'', dok će u petak u Istorijskom arhivu biti otvorena izložba ''Oslobođenje i prisajedinjenje Velike Kikinde 1918. godine''.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Održana svečana akademija povodom oslobođenja Kikinde u Prvom svetskom ratu

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Nov.2018

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković prisustvovala je večeras akademiji povodom oslobađanja Kikinde u Prvom svetskom ratu i poručila da se srpski narod pokazao kao nesalomiv i nepokolebljiv, verujući u čistotu i pravednost svojih ciljeva, kao i da će ta borba za slobodu zauvek ostati u...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.