Kamere su svuda oko nas – pomažu li ili odmažu

Izvor: RTS, 02.Okt.2019, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamere su svuda oko nas – pomažu li ili odmažu

Broj sigurnosnih kamera u Beogradu iz dana u dan je sve veći. Postavljaju se na ulicama, trgovima, u vozila gradskog prevoza, u samoposlugama, školama i tržnim centrima. Kome su dostupni snimci, ko ih pregleda i da li je reč o neovlašćenom snimanju? Da li nam kamere pomažu ili odmažu?
Kamere svuda oko nas, i na ulici i u školi i na poslu. Prate nas i u tržnim centrima, postavljene su ne samo u hodnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i na glavnim ulazima, već i u lokalima. Ali, kako kažu trgovci, za to imaju opravdanje. Da li nam sigurnosne kamere pomažu ili nam stvaraju probleme i ugrožavaju privatnost, pitali smo Beograđane.

"Mnogo pomažu, zbog bezbednosti u svakom slučaju", ističe jedan Beograđanin.
Njegova sugrađanka kaže da prodavcima pomažu da otkriju kada neko nešto urade, ali da nam ugrožavaju privatnost jer nas bez naše dozvole snimaju.
Druga meštanka Beograda tvrdi da kakvo je vreme došlo, dobro je da ima kamera.
"Ako živite normalno, nema čega da se plašite. Mogu samo da pomognu", dodaje jedan Beograđanin.
O prekomernom snimanju se vodilo računa u Trećoj beogradskoj gimnaziji, pa je broj postavljenih kamera ograničen.
"Mi smo vodili računa o privatnosti učenika. Shodno tome postavili smo samo deset kamera i to na ključnim mestima – kamera koja je na glavnom ulazu škole, kamera koja pokriva ulaz učenika, kamera koja pokriva ulaz u dvorište, pokriva celo dvorište školsko i kamera koja je na terenu škole", objašnjava Olivera Veljović Tripković, koordinatorka za nastavu.
Ukoliko se snimci sa sigurnosnih kamera neovlašćeno pregledaju, onda je to zloupotreba, ističu na Fakultetu bezbednosti. Ustavni sud Slovenije, na primer, proglasio je neustavnim i snimanje privatnih vozila i vozača kako bi se utvrdilo da li tokom vožnje koriste mobilni telefon. U ovom slučaju, prema mišljenju suda, ugrožena je privatnost.
Biće postavljeno još 1.000 kamera na 800 lokacija
To nije slučaj sa sigurnosnim kamerama u vlasništvu MUP-a Srbije. Do 2020, kako je najavljeno, biće postavljeno 1.000 kamera na 800 lokacija. One su dragocene u otkrivanju krivičnih dela.

"Ako nismo snimili samo izvršenje krivičnog dela, svakako smo na nekoj od drugih kamera uočili drugo lice koje je došlo drugim vozilom, pa ga uvezali sa izvršiocem, a nakon toga operativnim radom uspešno i procesuirali navedeno krivično delo", naglašava Dejan Kovačević, načelnik Uprave kriminalističke policije.
Koliko su takvi snimci bezbedni, kako se čuvaju da ne bi ugrozili privatnost građana?
"Podaci su apsolutno bezbedni, oni se nalaze na serveru koji je praktično vlasništvo Ministarstva unutrašnjih poslova. Napominjem da se na njih ne može vršiti spoljni uticaj u smislu interneta, sa druge strane ne može se vršiti praktično upliv ni iznutra ako to nije u službene svrhe. Pristup serveru imaju samo policijski službenici, da imaju identifikacione brojeve i da svaki podatak koji proveravaju u navedenom serveru ostavljaju trag", dodaje Kovačević.
Prve kamere u Beogradu postavljene su davne 1978. godine na 24 lokacije. Tada su služile za nadgledanje ulica i nisu imale značaj u otkrivanju krivičnih dela, za razliku od današnjih kamera visoke rezolucije. Istraživanje je pokazalo da na mestima koja su pokrivena kamerama stepen kriminala je smanjen za 20 odsto.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.