Putari spremni za sneg, apel vozačima da prilagode brzinu

Izvor: RTS, 04.Dec.2019, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putari spremni za sneg, apel vozačima da prilagode brzinu

Izvršni direktor Sektora održavanja državnih puteva prvog i drugog reda Zoran Stojisavljević rekao je za RTS da je osnovna poruka vozačima da prilagode brzinu uslovima na terenu i da na put krenu sa tehnički ispravnim vozilom.
Sa prvim jutarnjim mrazevima, kišom, poledicom i snegom, održavanje puteva je sada aktuelna tema.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Zoran Stojisavljević, izvršni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << direktor Sektora održavanja državnih puteva prvog i drugog reda i rukovodilac štaba zimske službe, rekao je da kada su ovakve vremenske prilike ima intervencija, ali ništa neuobičajeno, jer je to redovna aktivnost u takvim uslovima.
"Što se tiče zimske službe, sve je organizovano na vreme, spremno. Zvanično je održavanje puteva u zimskim uslovima počelo 1. novembra i trajaće do 31. marta naredne godine", rekao je Stojisavljević.
Prema njegovim rečima, sve ekipe su po stepenu angažovanja na svom poslu i blagovremeno intervenišu i za sada nema problema.
Kako kaže, stepen angažovanja se određuje shodno vremenskim prilikama, pa što su vremenski uslovi bolji, odnosno blaža zima – to je stepen angažovanja tih sredstava zimske službe manji.
"Imamo četiri stepena angažovanja, nulti stepen, 25, 50, 75 i 100 odsto angažovanje", istakao je on.
Istakao je da ima dovoljno soli i rizle. "Sneg je počeo juče, odnosno preksinoć, sve zalihe materijala su deponovane na putnim bazama, tako da nema problema što se tiče materijala", pojašnjava Stojisavljević.
Iz zimske baze "Beograd-puta" Željko Maravić kaže da je bila niska oblačnost i iz te oblačnosti se formira takozvana mala rosulja.
"Imali smo više posla oko mokrih mesta i posipanja da se ne bi desilo da zbog niske temperature polede. Imamo adekvatne utroške, potrošili smo na celoj teritoriji Beograda 30 tona soli i 18 tona mešavine", rekao je Maravić.
Ističe da su juče ujutru imali 100 tona i 80 tona mešavine jer je bilo malog snega od jednog do deset centimetara. Ako je niža temperatura onda je potrebno od 500 do hiljadu tona za smenu.
Održavanje puteva 
Održavanje puteva se sprovodi po kategorijama, a A, B i C su prioriteti koji se primenjuju tokom zimskog održavanja puteva.
"Putevi prvog prioriteta se odmah čiste i raščišćavaju, moraju biti očišćeni četiri sata po prestanku padavina, svi drugi putevi se održavaju i čiste posle raščišćavanje snega na putevima prvog prioriteta parcijalno", kaže Stojisavljević.
Obraćajući se vozačima, Stojisavljević kaže da je neophodno da se pripreme za vožnju u zimskim uslovima.
Osnovna poruka je da se prilagodi brzina uslovima na terenu, i ne samo u zimskim uslovima nego i u letnjim uslovima.
"Da na put krenu sa tehnički ispravnim vozilom i da prilagode brzinu uslovima vožnje. Koliko god poznajem stanje na putevima, prilagodim vožnju onako kako je primereno", zaključio je Stojislavljević.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.