Kako su Ministarstvo i lokalne samouprave odgovorili na pitanja o zagađenju

Izvor: RTS, 10.Feb.2020, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su Ministarstvo i lokalne samouprave odgovorili na pitanja o zagađenju

Zaštitinik građana Zoran Pašalić rekao je za RTS da su pitanja o zagađenju vazduha postavljena nadležnom ministarstvu i lokalnim samoupravama. Ministarstvo je odgovorilo na tri od pet pitanja a lokalne samouprave su odgovarale različito, rekao je Pašalić.
Zoran Pašalić je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao da ministarstvo nije odgovorilo na dva ključna pitanja.

Prvo što >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će se uraditi u periodu kada zagađenje postoji jeste da građani budu pravovremeno informisani iz jednog centra, a ne da traže informacije iz različitih izvora koji su često u kontradikciji.
Kao drugu stvar, Pašalić je istakao da građani moraju imati poverenje u informacije da bi znali kako da se ponašaju, pogotovo u slučaju kratkoročnih mera, jer kaže Pašalić, ako se građanima traži da nešto čine i ako im se uskraćuju neka prava (restrikcija saobraćaja, grejanja...), onda im morate reći zašto je to tako da bi oni voljno pristali.
Zaštitnik građana je naveo da su ista pitanja postavljena lokalnim samoupravama i da je nekim odgovorima zadovoljan a nekima nije.
Istakao je da je Užice mnogo toga uradilo kada je reč o prelasku na grejanje na gas, ali da je najvažnije da se građani ne mogu naterati da prihvate neke mere ako ekonomski ne mogu da ih izdrže.
Zbog toga kaže da se prelazak na ekološko grejanje mora subvencionisati.
Pašalić je rekao da su neki gradovi još u fazi anketiranja, da su neki radili polovično a na pitanja nisu odgovorili Bor i Kosjerić.
Rekao je da su u slučajevima gde nije dobio odgovore, dati neki kraći rokovi, posle čega će uraditi ono što može da uradi.
Zaštitnik građana navodi da postoje sredstva koja se odvajaju za životnu sredinu i koja moraju namenski da se troše.
"Tačno se zna ko i koliko plaća ekološku taksu i da li je novac utrošen samo za to", naveo je Pašalić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.