Kako stati na put osuđenim zločincima da ponove delo

Izvor: RTS, 27.Dec.2019, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako stati na put osuđenim zločincima da ponove delo

Potraga za devojčicom Monikom Karimanović i za osumnjičenim otmičarem Ninoslavom Jovanovićem pokrenula je u javnosti pitanje odnosa prema onima koji su osuđeni za zločine i mogućnostima da ih ponovo počine. Igor Jurić ističe važnost registra pedofila a ministarka pravde navodi da je pooštrena kaznena politika kada je reč o povratnicima.
Ninoslav Jovanović je prvi put osuđen pre 23 godine. Zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << silovanja žene i četrnaestogodišnje devojčice dobio je devet godina iza rešetaka. Samo mesec i po po odsluženju kazne – 2005. godine napastvovao je dve devojčice od 12 godina. Obe je prethodno ošišao, a jednu je silovao.

Tada je policija za njim tragala danima, a od prvog sata učestvovao je i tadašnji inspektor zadužen za maloletničku delinkvenciju.
„Čak je i tada bio nepristupačan teren, ja sam u to doba imao službeni motocikl, pa sam to iskoristio da tražim po tim bespućima. Pronađen je, ništa nije ukazivalo da je on nešto posebno ekstravagantan. On jeste u svim svojim postupanjima vrlo grub, sirov, rigidan i itd. Ali uglavnom to je verbalno. Nije bio sklon nekakvom fizičkom nasilju, osim što je primenjivao grubu silu kada su u pitanju žrtve i seksualno iživljavanje nad njima“, rekao je inspektor u penziji Bratislav Timotijević. 
Sudija Višeg suda u Nišu izrekao mu je tada maksimalnu kaznu – 15 godina zatvora. Ipak, početkom prošle godine, Vrhovni sud preinačio je odluku i umanjio kaznu na 12. Na slobodu, veštak ga je ispratio rečima da postoji velika verovatnoća da će delo ponoviti.
"To su uglavnom agresivne osobe, narcisoidne. I oni su skloni često da glume, da skrivaju svoju pravu prirodu. Ono što im je zajedničko, jeste da po pravilu pripadaju grupi oštećenih, nezadovoljnih, onih koji smatraju da im je učinjena neka nepravda i za tu nepravdu krive neku grupu ljudi", navodi psiholog forenzičar Milan Kostić. 
Ni posle druge kazne Jovanović nije promenio ponašanje – uznemiravao je žene preko društvenih mreža i zato je ponovo proveo pet meseci iza rešetaka.
"Mi nemamo zakonske mogućnosti da ga držimo zatvorenog ako on ne vrši neka krivična dela, ali da nad njim imamo nadzor i pratnju, apsolutno zbog onoga što je činio možemo. To je ovde bilo ključno što je izostalo", dodao je Timotijević. 
Izostalo je, kaže otac Tijane Jurić, i da se "malčanski berberin" nađe u posebnom registru pedofila, predviđenom Marijinim zakonom. Tek od 2015. seksualni prestupnici imaju obavezu da se javljaju policiji ili povereniku i da redovno posećuju profesionalna savetovališta.
"Kada je Tijana nestala, prvo su bila osumnjičena tri pravosnažno osuđena seksualna prestupnika u Bajmoku. Mi ni danas ne znamo ko su ti ljudi", kaže Igor Jurić.
"Nažalost, ovaj nemio događaj pokazuje zašto je bilo neophodno da uđemo u reformu krivičnog zakonodavstva, što smo uradili tokom ove godine i počeli su primene 1. decembra. Ono što je najbitnije jeste da je uvedena nova kazna doživotnog zatvora, koja obuhvata i krivično delo silovanje. Pooštrena je kaznena politika kada je reč o povratnicima, više nema mogućnosti ublažavanja i te sankcije su mnogo veće nego što je to bilo ranije", ističe ministarka pravde Nela Kuburović.
Podaci pokazuju da su više od 70 odsto silovatelja povratnici. Stručnjaci tvrde da oni najčešće boluju od teškog poremećaja ličnosti, što se ne leči.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.