Kako se zaštititi od udara groma

Izvor: RTS, 24.Maj.2018, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se zaštititi od udara groma

U prijepoljskom naselju Orlovac, koje je desetak kilometara udaljeno od centra grada, od udara groma sinoć se zapalila porodična kuća. Niko nije poginuo. Savet je da, čim zagrmi, treba pronaći sklonište koje nikako ne sme biti usamljeno.
Prosečno tokom maja bude oko pet dana sa grmljavinom, u junu i julu i dva-tri dana više, a godišnje na teritoriji Srbije od udara groma strada 10 do 15 osoba. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Poznato je da grom pogađa usamljene objekte i da često od udara stradaju ljudi, stoka i kućni aparati.
Meteorolog RHMZ-a Zoran Mihajlović savetaje da tokom grmljavine treba izbegavati kontakt sa električnim instalacijama, cevima, vodom.
"Ukoliko ste na otvorenom, izbegavajte usamljene objekte, usamljeno drvo, potrebno je da vi ne budete najviša tačka, čučnite. Nije dobro da se legne", ukazuje Mihajlović.
Prema rečima ljudi koji se bave elektronikom, ne postoji neka posebna veza između telefona i grmljavine, ističe Mihajlović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.