Kako se zaštiti prilikom kupovine na internetu

Izvor: RTS, 23.Jul.2019, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se zaštiti prilikom kupovine na internetu

Prikrivena kupovina, elektronske prodavnice, onlajn platforme koje povezuju prodavca i kupca – samo su neke od mehanizama izmenjenog Zakona o elektronskoj trgovini koje bi trebalo da regulišu i povećaju sigurnost prilikom kupovine "iz fotelje".
Broj onih koji su u prošloj godini kupovali preko interneta veći je za 50 odsto u odnosu na 2015. godinu, a e-trgovina u našoj zemlji lane je ostvarila promet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od 317 miliona dolara. 

Građani Srbije uskoro će češće kupovati preko interneta nego u prodavnicama. To potvruđuje i statistika – svaki deseti proizvod u našoj zemlji prošle godine kupljen je "iz fotelje", a taj način trgovine odabralo je 1.800.000 ljudi.
Na ovaj način mnogi kupuju ali, kako kažu, uglavnom poručuju iz inostranstva. Iskustva su, takođe, različita, neki su zadovoljni a neki nemaju poverenja da će i dobiti ono što su naručili i platili.
Gore su prošli oni kojima su stizali prazni paketi, umesto telefona i laptopova cigle, parče betona, stare farmerice, plastika.
"Apelujemo da dobro proverite da li kuputejete od registrovanog pravnog lica. Samo tada možete da se pozovete na odredbe Zakona o zaštiti potrošača i da uđete u sistem zaštite. Ukoliko kupite od fizičkog lica sa različitih društvenih mreža onda problem postaje nerešiv ako ne dobijete to što se tražili", kaže Nikica Jovanović iz Nops-a.
Kako bi se smanjio broj prevarenih kupaca izmenjen je Zakon o elektronskoj trgovini. Uveo je, između ostalog, inspektore u ulozi skrivenog kupca, koji proveraju da li je trgovac registrovan i ukoliko nije za to pribavljaju dokaze.
"Te nove mere su, pre svega, uvođenje mehanizma uklanjanja nedopuštenog odnosno sadržaja koji nije u skladu sa zakonskim propisima. Takođe, tu su neke nove kategorije kao što je kategorija uvođenja misteri šopera, prikrivene trgovine koja će dodatno osnažiti našu inspekciju", objašnjava državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.
Zarada na internetu nije uvek laka 
Prošle godine online trgovici u Srbiji zaradili su 317 miliona dolara. Ali zarada nije uvek bila laka.
"Situacije su razne, kupci su razni – od onih poštenih koji hoće da sarađuju, koji prijave neku nepravilnost, prijave da su dobili više od onog što su platili, imaju strpljena da se dogovore oko dostave, da naprave kompromis do onih koji nisu baš pošteni i koji ako su dobili paket veći od onog što su platili, ne žele da se dogovore. Često poručuju pa odbiju pošiljku bez ikakvog razloga", navodi Dijana Đilas iz "Nonstop šopa".
"Kada su u pitanju trgovci njihova veća zaštita kroz ovaj zakon se ogleda u tome što ćemo se efikasnije boriti sa sivom ekonomijom i nelojalnom konkurencijom koja je jako prisutna na društvenim mrežama", navodi Tatjana Matić.
I pored zakonskih izmena oprez je neophodan. Uvek proverite sajt sa kog se poručuje, ne unosite pin kod prilikom kupovine, nikako ne šaljite kopiju platne kartice mejlom, izbegavajte kupovinu sa zajedničkih računara i uvek proučite uslove, troškove i trajanje isporuke.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

VOLE DA KUPUJU IZ FOTELJE: Građani BiH troše 1,2 miliona evra na onlajn kupovinu! Najviše naručuju odeću, garderobu i kozmetiku, a evo šta im je zabranjeno!

Izvor: Kurir, 24.Jul.2019, 08:40

Od januara do juna u Bosnu i Hercegovinu su ušle čak 2.193 pošiljke koje su naručene putem interneta. Svetski trend "kupovine iz fotelje" tako sve više uzima maha u ovoj zemlji. Jednim klikom zaobiđu se gužve u šoping centrima, čekanja na kasi, presvlačenja u kabinama.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.