Kako se toplane prilagođavaju klimatskim promenama

Izvor: RTS, 02.Jun.2019, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se toplane prilagođavaju klimatskim promenama

Klimatske promene zahtevaju i produženje grejanja iz daljinskih sistema. Toplane su obećale da će već u predstojeću grejnu sezonu ući ranije a grejni period produžiti. Ali odluku o tome za sada doneo je samo Beograd. Šta je sa ostalim Toplanama koje za takve promene tehnički moraju da budu spremne, a leto brzo prođe?
Grejna sezona u Srbiji traje od 15. oktobra do 15 aprila. Begrad je presekao: elektrane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će ubuduće grejati od 1. oktobra do kraja aprila. A ako vremenski uslovi zahtevaju grejaće se i u maju. Da li je ovo recept i za ostale toplane.

"Procedura za izmenu granica trajanja grejne sezone praktično je na lokalnim samouprvama koje su osnivači i vlasnici preduzeća za isporuku toplotne energije. U ovom trenutku Udruženje toplana se bavi definisanjem određenih uslova i konsultacija sa kolegama kako bi ta odluka na najbolji način mogla da bude izmenjena", rekao je Dejan Stojanović, direktor Udruženja toplana Srbije.
Šezdeset gradova i opština ima daljiske sisteme. A na osnovu analiza tempertura u proteklih sedam decenija Udruženje toplana uskoro će im ponuditi jedinstveni stručni okvir za produženje grejnog perioda.
"U svakom slučaju to treba da se donese do septembra. Zaista treba voditi računa da mnogo toplana vrše remonte, vrše rekonstrukcije i da taj period ne sme biti predugačak. Jednostavno to treba uzeti u obzir zbog javnih nabavki, tendera i tako dalje", ističe Dragan Arsenijević, direktor JP Toplane Kraljevo.
Protekli maj zahtevao je grejanje a iskustva iz prethodnih nekoliko godina potvrđuju da je za tim bilo potrebe i u septembru. Sve bi bilo lakše da sve toplane imaju naplatu grejanja po potrošnji.
"Ko može da tvrdi da nećemo i u septembru ove godine ili maju iduće imati potrebe za grejanjem. Sve to podrazumeva da moramo omogućiti potrošačima da imaju energiju u tim periodima ali da sistem naplate bude takav jer to bi zančilo da mi praktično imamo grejanje osam meseci", navodi Petar Vasiljević, stručnjak za toplotnu energiju.
Lokalne samouprve odluke morju doneti brzo. Toplane tehnički moraju biti spremne do polovine septembra – kada po novom treba ući u probe sistema, koje bi, ako zatreba i podmlačile radijatore.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kako se toplane prilagođavaju klimatskim promenama? Beograd je DONEO ODLUKU

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2019

Klimatske promene zahtevaju i produženje grejanja iz daljinskih sistema...Toplane su obećale da će već u predstojeću grejnu sezonu ući ranije, a grejni period produžiti. Ali odluku o tome za sada doneo je samo Beograd. Šta je sa ostalim Toplanama koje za takve promene tehnički moraju da budu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.