Kako se ponašati u slučaju zastoja na auto-putu

Izvor: RTS, 25.Maj.2018, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se ponašati u slučaju zastoja na auto-putu

Petak je dan kada se statistički dogodi najveći broj saobraćajnih nesreća sa najtežim posledicama. Po statistici, najkritičnije je od 14 časova do ranih jutarnjih sati, kada se smanjuje pažnja i često vozi pod dejstvom alkohola. Opterećeni su i magistralni putevi, ali i auto-putevi gde su već prisutni turisti koji prolaze kroz našu zemlju. Koji su saveti za predstojeći vikend i kako se ponašati u slučaju zastoja na putu i kolona? >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za RTS da je u slučaju zastoja na auto-putu potrebno što pre obavestiti vozače koji nailaze da ste zaustavljeni, kao i da je savet da svi putnici napuste vozilo.

"Nemojte se zadržavati u vozilu, nemojte se zadržavati pored vozila, sklonite se što dalje od auto-puta", ističe Okanović.
Naglašava da je, što se tiče obeležavanja, neophodno uključiti sve pokazivače pravca, postaviti sigurnosni trougao na najmanje 50 metara iza vozila i obavezno obući prsluke.
Okanović objašnjava i na koji način treba obezbediti mesto saobraćajnog udesa na auto-putu.
"Prvo pravilo za spasavanje jeste da spasilac prvo mora da obezbedi sebe. Tih 15–20 sekundi, koliko vam treba da obučete prsluk, da upalite sve pokazivače pravca, da stavite trougao, da obavestite druge o saobraćajnoj nezgodi, neće toliko puno značiti povređenom. Nemojte u želji da što pre ukažete pomoć drugome da nastradate vi", dodaje Okanović.
Pored toga, podsetio je da Zakon iz 2009. godine predviđa da, u slučaju zastoja na auto-putu zbog saobraćajne nesreće ili nekog sličnog događaja, vozila koja se nalaze u levoj traci treba da se pomere što više ulevo, a vozila koja se nalaze u desnoj traci što više udesno i na taj način obezbede prolaz u sredini tzv. koridor života – prolaz koji koriste hitne službe kao što su hitna pomoć i vatrogasci.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petak posle 14 sati najkritični dan za vožnju, a u ovoj situaciji sklonite se ŠTO DALJE OD VOZILA

Izvor: Blic, 25.Maj.2018

Petak je dan kada se statistički dogodi najveći broj saobraćajnih nesreća sa najtežim posledicama. Po statistici, najkritičnije je od 14 časova do ranih jutarnjih sati kada se smanjuje pažnja i često vozi pod dejstvom akohola.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.