Kako se obaveze i radno vreme prilagođavaju vrućinama

Izvor: RTS, 11.Avg.2019, 07:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se obaveze i radno vreme prilagođavaju vrućinama

Od početka godine bilo je 27 smrtnih povreda na radu, 15 u delatnosti građevinarstva. Marina Furtula iz Uprave za bezbednost na radu rekla je za RTS da je smernicama Ministarstva za rad predstavljeno da zaposleni na gradilištima imaju pravo da prave češće pauze tokom rada, a ne samo 30 minuta za osam sati rada, kada su temperature preko 36 stepeni. Intenzivno radimo na nacrtu zakona o osiguranju od povreda na radu, istakla je Furtula. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Nedelja iza nas bila je vrela i teška i za one koji nisu morali da rade, koji su vreme provodili odmarajući se. Mnogo teže je bilo onima koji su morali na posao.

Slični uslovi za rad biće i narednih nekoliko dana. 
Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Marina Furtula, vršilac dužnosti direktora Uprave za bezbednost na radu rekla je da je Ministarstvo za rad je 2012. godine pripremilo smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temepraturama i tim smernicama je data preporuka - da kada je temperatura vazduha iznad 36 stepeni, da se obrati dodatna pažnja na zaposlene kako bi oni bezbedno obavljali svoj posao.
"Pripremili smo jedan rezime tih smernica koje smo prethodnih dana delili zaposlenima na gradilištima kako bi mogli da se upoznaju sa svojim pravima koja imaju iz bezbednosti i zdravlja na radu ali i iz drugih oblasti", istakla je Furtula.
U pitanju su dodatna prava koja zaposleni imaju na temperaturama od preko 36 stepeni.
Furtula kaže da je smernicama predstavljeno da zaposleni imaju pravo da prave češće pauze tokom rada, ne samo 30 minuta za osam sati rada.
"Na svakih pola sata pauza deset do 15 minuta kako bi se sklonili sa sunca i kako bi mogli da skinu sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu jer sve građevinski radnici su dužni da nose sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu bez obzira na to koliko su visoke temperature", rekla je Furtula.
Više se koristi pravo da se prijavi rad na crno 
Govoreći o tome koliko poslodavaca je poštovalo ta pravila, Furtula ističe da u ovoj godini nisu imali nijednu prijavu da poslodavci ne poštuju propise kada su u pitanju visoke temperature.
"Međutim, više se koristi pravo da se prijavi rad na crno ili neke druge nepravilnosti iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, nego segment kada su visoke temperature u pitanju i da nam zaposleni kažu - poslodavac nije primenio tu meru, nije obezbedio dovoljnu količinu vode", kaže Furtula.
Podseća da je Ministarstvo prošle godine otvorilo besplatan telefon i jedna opcija je za rad na crno i sve nepravilnosti iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, a druga opcija je otvorena za trudnice, odnosno porodilje.
Prema njenim rečima, od početka godine bilo je 27 smrtnih povreda na radu, 15 u delatnosti građevinarstva, od tih 15 šest je radilo na crno. U prošloj godini bilo je 53 smrtne povrede na radu, od čega 15 u delatnosti građevinarstva.
"Uspeli smo da za sedam meseci dostignemo nivo od prošle godine, kada je u pitanju broj smrtnih povreda na gradilištima i zato upućujem još jedan apel poslodavcima - primenjujte mere za zaposlene jer vas kasnije mnogo više košta i povreda tog zaposlenog i njegova smrt nego sama mera bezbednosti na radu", poručila je Furtula.
Obavezno osiguranje od povreda na radu - kroz novi zakon
Ministar rada najavljuje obavezno osiguranje od povreda na radu i do kraja godine usvajanje tog zakona.
"Intenzivno radimo na Nacrtu zakona o osiguranju od povreda na radu kada će zaposleni konačno ostvariti svoja prava kada se desi i teška povreda na radu, ali i njegova porodica će imati određenu naknadu štete kada se desi smrtna povreda na radu", kaže Furtula.
Prema njenim rečima, krajnji cilj zakona treba da bude smanjenje broja povreda na radu i veća primena postojećih zakona i podzakonskih akata kada je u pitanju bezbednost i zdravlje na radu, jer poslodavcima će se više isplatiti da primene meru nego naknadnu odštetu.
Ako se dešavaju češće povrede na radu, ako ima veći broj povreda na radu, moraće da plati veće osiguranje, ističe ona.
"Primenom zakona dobijaće se naknade u vrlo kratkom roku i sve što će biti potrebno da zaposleni uradi je da podnese zahtev za naknadu štete", zaključila je Furtula.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.