Kako izgleda život kada do 200 puta godišnje ostaneš u mraku

Izvor: RTS, 08.Okt.2019, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako izgleda život kada do 200 puta godišnje ostaneš u mraku

Meštani sela Dobra i Brnjica kod Golupca ostaju bez struje i do 200 puta godišnje. Kada nema struje, nema ni vode. Plan za rešavanje njihovog problema postoji, ali se meštani plaše da će se do njegove realizacije svi iseliti.
Meštani Dobre, Brnjice i okolnih vikend naselja kod Golupca ostaju bez struje, kako tvrde i do 200 puta godišnje. Samo u toku maja i juna živeli su bez električne energije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 60 sati. Zimi je još teže.

"Tri dana nismo imali struju i sva tri dana nemate automatski vodu, tri dana nemate mobilnu telefoniju, nemate fiksnu telefoniju, nemate ništa. Mi smo potpuno odsečeni od sveta", navodi Radiša Lazić, učitelj u penziji.
Veliki broj porodica živi od ribolova, pa im je ugrožen i opstanak, a neretko crkavaju i kućni uređaji.
"Ribu moramo da prodajemo jeftinije, jer zbog čestih nestanka struje ne smemo da je držimo, posle možemo da je bacimo", navodi Dragan Kovačević, ribolovac i predsednik MZ Dobra.
U EPS-u tvrde da je broj prekida znatno smanjen. Ugrađena je oprema za brže otkrivanje kvarova. Isečeno je rastinje na 12,5 kilometara trase dalekovoda dugog 39 kilometara, ali šuma je to odavno nadoknadila.
Da bi se došlo do dalekovoda koji treba da se sanira, treba da se prođe kroz nepristupačan teren Nacionalnog parka "Đerdap".
Ali Meštani odavno nemaju razumevanja ni za kakve izgovore.
"Napisali su kako su stubovi nepristupačn, pa šta oni mislili da im bude na tanjiru, od toga nema ništa", navodi Lazić.
Opština Golubac pokušava da pomogne svojim građanima, ali bezuspešno.
"Idejno rešenje bilo je da se izgradi podzemni kabal za električnu energiju kako bi na taj način prevazišli nestajanje struje, međutim, nije došlo do razumevanja suprotnih strana", navodi Marko stojaković, zamenik predsednika opštine Golubac.
Iz EPS-a poručuju da je jedino trajno rešenje rezervno napajanje sa trafo stanice Lepenski Vir, čija je izgradanja tek u planu. A da bi se povezala Dobra, treba izgraditi i 20 kilometara dalekovoda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.