Izvor: RTS, 10.Dec.2021, 06:58

Jedno jagnje za spas ovčarstva, kada proizvođači reše da sami doniraju izgradnju klanice

Udruženje odgajivača ovaca Srbije pokrenulo je akciju prikupljanja donacija kako bi se realizovao za ovčare veoma važan projekat izgradnje klanice sa prerađivačkim kapacitetom. Udruženje će sprovoditi akciju "Jagnje za spas ovčarstva" koja podrazumeva da svi zainteresovani uplate na namenski račun novac u iznosu jednog jagnjeta.
To je u proseku 12.000 dinara kako bi prikupili ostalih 50 odsto ukupne vrednosti projekta. Svi članovi koji su ujedno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i investitori imaće višu zagarantovanu otkupnu cenu u odnosu na druge. Akcija se sprovodi u narednih osam meseci.

"Radi se o klanici koja će biti isključivo za ovčije i jagnjeće meso, specijalizovana klanica koja će biti jedina tog tipa na našim prostorima, da uradimo kako treba, to će biti moderna klanica i za početak kapaciteta 50 jagnjadi za sad , znači 100.000 jagnjadi godišnje", navodi predsednik Udruženja ovčara Srbije Marko Janković.
Za ovu namenu obezbeđena je parcela od 1,3 hektara sa kompletnom infrastrukturom u opštini Knić kao i 50 odsto ukupne vrednosti investicije pomoći od Ministarstva poljoprivrede, dok je opština Rekovac izdvojila parcelu za otkupno mesto.
"Nije dovoljna samo parcela, važno je da se nalazi u staroj industriskoj zoni, da ima svoju infrastrukturu: vodu, struju i pristupne puteve," ističe predsednik opštine Knić Srećko Ilić.
"To je jedna sjajna priča jer će se izbeći ucenjivanja i ovčari će moći da plasiraju svoju jagnjad po pravim cenama", smatra pomoćnik predsednika opštine Rekovac Vladimir Stepanović.
U Udruženju kažu da su angažovali najbolje arhitekte i projektante kao i advokatska kancelarija koja će pružiti kompletnu pravnu zaštitu u sprovođenju projekta.
Ostalo je, dodaju, da se pokaže želja samih odgajivača za klanicom koja bi bila u njihovom većinskom vlasništvu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.