Jedno da u najtežem trenutku može da spase više života

Izvor: RTS, 08.Sep.2019, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedno "da" u najtežem trenutku može da spase više života

U Dečjoj klinici u Tiršovoj je pre dva dana jedan dečak dobio bubreg i šansu za novi život. Direktor Klinike Siniša Dučić kaže za RTS da je šesanestogodišnji dečak stabilizovan i da postoperativni tok protiče uredno.
Od početka godine saglasnost za transplantaciju u najtežem trenutku, kada su se životi njihovih najmilijih gasili, dalo je 12 porodica. Među njima je i humana porodica 15-gogodišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << devojčice koja je nedavno teško povređena, a kojoj lekari nisu mogli da pomognu.

Jedan mlad život se ugasio, ali je jedno "da" u najtežem trenutku značilo da će tri života biti produžena. 
U Dečjoj klinici u Tiršovoj je pre dva dana jedan dečak dobio bubreg i šansu za novi život. 
Direktor Tiršove klinike Siniša Dučić rekao je za RTS da je šesanestogodišnji dečak koji je dobrio bubreg stabilizovan, postoperativni tok protiče uredno, kontrolni ultarzvuk je pokazao da bureg radi, a laboratorijski parametri se polako normalizuju. 
Prema Dučićevim rečima, pacijent je više od tri godine bio na dijalizi, a deset pacijenata je na hemodijalizi a jedan pacijenat čeka na transplantaciju bubrega.
"Možemo da radimo više transplantacija u ovom trenutku imamo obučene lekare, imamo i druge uslove i nema smetnji za rad", rekao je Dučić.
Dolaze stručnjaci iz inistranstva, nedavno su bili iz Engelske, Tiršova sarađuje i sa Italijom.
"Došao je tim iz Kraljevske klinike. Ono što je značajno kod tih kolega je što ni rade transplantaciju kod dece male telesne težine, laporoskopskeo odstranjenje bubrega kod roditelja, bez otvarnja", kaže doktor.
Sa Italijom je dobra saradnja za hitne pacijente, nedavno je jedna beba kojoj je trebala jetra hitno poslata u Italiju. Dučić kaže da ta saradnja traje nekoliko godina. Kod bebe su bile urođene anomalije žučnih puteva i bila je potrebna transplantacija jetre.
"Zahvaljujući našem Budžetskom fondu, dobili smo sredstva, avion Vlade, beba je prebačena tamo, transplantirana je, vratila se u Beograd i dobro je", rekao je Dučić. 
Država je obezbedila dva aviona u svakom trenutku za hitne situacije, za lečenje dece. "U nekoliko navrata smo to iskoristili, tako da imamo apsolutnu podršku Vkade i Ministarstva zdravlja", rekao je Dučić.
Poručio je ljudima da uzmu donorske kartice i da što veći broj pristane da budu donori.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.