Jedinstveni sistem poreskih administracija – detaljan uvid u dugovanja

Izvor: RTS, 03.Jan.2019, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedinstveni sistem poreskih administracija – detaljan uvid u dugovanja

Komunikacija sa poreskom upravom od Nove godine uspostavljena je elektronski. Osim što su troškovi za sve učesnike manji, građani preko jedinstvene baze lokalnih poreskih administracija mogu da vide koliko duguju za porez na imovinu i plate elektronski. Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović kaže za RTS da je uspostavljena i jednistvena evidencija državljana i pokrenut informacioni sistem e-inspektor. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Mihailo Jovanović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, objasnio da je važno to što je pokrenut jedinstveni informacioni sistem lokalnih poreskih administracija.

"U roku od samo šest meseci Kancelarija za IT i upravu je centralizovala sve podatke i podigla jedan portal lpa.gov.rs gde po prvi put i građani i privreda mogu da vide sav svoj porez na imovinu", naveo je Jovanović.
Ukazao je da je do sada to moralo da se čini lično, kao i da su poneke lokalne samouprave imale tu opciju preko svojih sajtova.
"Mnogo bitnije je i što je podnošenje poreske prijave omogućeno elektronskim putem istog ovog portala. To je značajno za građane, rekao bih još značajnije za privredu, jer pravna lica svake godine moraju da podnose tu poresku prijavu, pa još ako imaju nekoliko nepokretnosti to predstavlja stvarno veliki papirološki logistički zahvat", dodao je Jovanović.
Sada sve to mogu da rade putem interneta, kaže Jovanović i dodaje da ono što spremaju od februara je i plaćanje tog poreza.
"Uvođenje ovog sistema je fantastično i za samu državu, jer prvi put Ministarstvo finansija i Republička poreska uprava imaju potpuni uvid i analitiku ukupno 4,8 miliona građana, preko 200.000 pravnih lica i preko 265.000 preduzetnika", kaže Jovanović.
"Najbitnije je to da oni mogu da vide kada im je došlo zaduženje, kada je reč npr. o porezu na imovinu, kada su nešto izmirili, a znate da se porez na imovinu plaća u četiri rate pa svako kašnjenje prouzrokuje i neku malu kamatu i često tu postoje neki problemi. Sada je evidencija potpuna, pregledna, građani mogu da imaju potpunu informaciju da li duguju ili ne duguju, da li je tamo zeleno polje ili je crveno polje i da li moraju da plate svoj porez", objasnio je Jovanović.
Jednistvena evidencija državljana i sistem e-inspektor
Na pitanje kojih papira ćemo se još osloboditi u ovoj godini, Jovanović kaže da su urađene još dve stvari za građane i za državu.
"Jedna je da je prvi put uspostavljena jednistvena evidencija državljana. Pored matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih veliki je bio problem centralizovati i napraviti jedinstvenu evidenciju državljana", kaže Jovanović.
"Sada je to završeno i svi službenici u državnoj upravi i lokalnoj samupravi mogu da pristupe toj bazi po službenoj dužnosti što opet znači da građani ne moraju da budu kuriri koji će nositi svoje uverenje o državljasntvu", kaže Jovanović i dodaje da se baza sada stalno upotpunjuje podacima.
Druga bitna stvar je za državu, jer kreće informacioni sistem e-inspektor.
"U Srbiji postoji 40 inspekcijskih službi i svi ti inspektori su do sada išli na teren sa papirom i olovkom i radili svoj posao. Uveli smo novi informacioni sistem gde će prvi put četiri pilot-inspekcije krenuti na teren sa laptopom i internetom i sve svoje poslove završavati bez papira u tom informacionom sistemu što će njima pomoći da budu efikasniji, precizniji, brži i bolji", dodao je Jovanović.
Ukazao je da će to pomoći i privredi, ali i državi, jer će prvi put moći da se koordiniše rad svih inspekcijskih službi
Prve četiri pilot-inspekcije su: tržišna, inspektorat rada, upravni inspektorat i sanitarna inspekcija.
Unapređen sajt Kancelarije za informacione tehnologije 
Objasnio je da je unapređen sajt Kancelarije za informacione tehnologije, jer je na sajtu uveden kontakt centar za javnu upravu i za privredu.
"Svesni smo da kada uvodimo ovolike informacione sisteme da je uvek onima koji rade u tim sistemima potrebna neka podrška, žele da postave pitanje da se informišu", kaže Jovanović.
Podsetio je i na mejl adresu ukidanje.pecat@gov.rs za pravna lica, jer je od 1. oktobra ukinuta obaveza korišćenja pečata za pravne subjekte.
Kada je reč o digitalnom opismenjavanju, Jovanović kaže da Vlada radi na tome i na uvođenju IT u sve pore našeg društva i kao promer naveo projekte koji su rađeni u sektoru prosvete.
"Informatika i računarstvo je postalo obavezan predmet i u petom i u šestom razredu, dogodine će to biti i u sedmom i u osmom. U srednjim školama smo upisali pet puta više specijalističkih IT odeljenja nego prošle godine, a na fakultetima su za 20 odsto podignute kvote na IT smerovima", ističe Jovanović.
IT opismenjavanje je potrebno i seniorima, zaključio Jovanović i dodao i da tu postoje akcije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.