Jedini lokalni medij koji emituje program na četiri jezika

Izvor: RTS, 26.Mar.2019, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedini lokalni medij koji emituje program na četiri jezika

U vreme kada su mnoge televizije na meti različitih kritika jedna se izdvaja, čak i po vrsti zamerki koje dobija. Televizija u Kovačici, koja već dve decenije radi kao jedini lokalni medij, emituje program na četiri jezika namenjen nacionalnim manjinama.
Marija Balogi, deo je mlade novinarske ekipe i urednik programa na mađarskom jeziku. Izveštaje o događajima značajnim za život zajednice priprema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa kolegama iz srpske, rumunske i slovačke redakcije.

"Naša medijska kuća šalje jasnu poruku da građani mogu da budu ravnopravni, da imaju iste mogućnosti, da razvijaju i čuvaju svoj jezik, kulturu, tradiciju i običaje", kaže novinarka.
Sedamnaestoro zaposlenih priprama dvadeset četiri časa radijskog i televizijskog programa.
"Kada obrađujemo neku temu, vodimo računa da negujemo naš jezik. Ponekad nailazimo i na nerazumevanje gledalaca. Oni očekuju da svakoga dana čuju nešto novo na svom jeziku", kaže Anjička Hrčan iz redakcije na slovačkom jeziku. 
Anjička Bardu iz redakcije na rumunskom jeziku kaže da nikada za 17 godina, od kada radi, nije bilo nikakvih konflikata zbog verskih ili nacionalnih razlika.
"Mnogo sam naučila o običajima i tradiciji Mađra, Slovaka, Srba i ostalih zajednica koje ovde žive. To je jedno iskustvo više, jedno novo znanje", ističe Bardu.
Urednik Televizije Kovačica Milo Hrćan kaže da se prave nove životne priče.
"Tako da se može videti kakav je život ljudi iz određenih nacionalnih manjina koje, moram sa tugom da konstatujem, polako nestaju. Za desetak godina, ako se ovako nastavi, Nacionalni saveti neće imati zašto da postoje", navodi Hraćan.
Televizija Kovačica, svojevrsni medijski servis Južnog Banata nastao je 1971. godine, kada je pokrenut radio program, a od 2001. emituju i televizijski program na četiri jezika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.