Izvor: RTS, 25.Jan.2021, 18:47

Janković: Osuđivati žrtve silovanja kulminacija seksizma

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da komentari u kojima se osuđuju žrtve koje su javno progovorile o seksualnom nasilju i zlostavljanju, predstavljaju kulminaciju seksizma i agresivnih stereotipa koji decenijama postoje u našem društvu.
Brankica Janković je rekla da se protekle nedelje u našem javnom diskursu pokazalo da čak i teme kao što su seksualno zlostavljanje i uznemiravanje, kao i žrtve toga, postaju izložene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podrugljivim komentarima, omalovažavanjima, čak i preispitivanju ispovesti žrtava o ličnim tragedijama.

"Na takav govor se često gleda kao na nešto nevažno i bezazleno, a posledice mogu biti prilično teške, naročito za devojčice i mlade žene kojima je potrebno više podrške i razumevanja", rekla je Jankovićeva na panelu "(Ne)kultura nasilja".
S druge strane, mlade žene koje su odlučile da prijave različite oblike seksualnog nasilja su, kaže, naišle na veliku podršku nadležnih, kao i na efikasnost policije, što je, ističe, veoma važno.
Ukazala je na to da praksa pokazuje da govor mržnje nije uvek eksplicitan, otvoren i direktan, kao i da su žene vulgarizmima svakodnevno izložene u javnom prostoru, posebno na društvenim mrežama.
Podsetila je na istraživanje Beogradskog centra od pre dve godine koje pokazalo da je od 750.000 komentara na društvenim mrežama, govor mržnje prepoznat u čak 15.000 komentara.
"Kada se taj podatak uporedi sa iskustvima institicije, vidimo koliki je problem. Češće su na meti bile žene, ali su i muškarci često bili izloženi govoru mržnje", rekla je Jankovićeva na panelu "(Ne)kultura nasilja" u okviru konferenciju Ženske parlamentarne mreže, posvećene stanju rodne ravnopravnosti u Srbiji, pod nazivom "Hrabrost je ženskog roda".
Poverenica je ukazala da su diskiriminacija i diskvalifikacija žena široko rasprostranjene i da se uvrede odnose na godine, fizički izgled, bračni status, profesionalne kompetencije.
Istakla je da se sa govorom mržnje suočavaju sve zemlje EU i da to nije ekskluzivitet Srbije, ali da su, od države do države, na udaru različite grupe.
Podsetila je da je Savet Evrope prošle godine doneo preporuku za sprečavanje i borbu protiv seksizma što, kako je ocenila, govori o tom narastajućem i ozbiljnom problemu u svim društvima.
"Na svima nama je obaveza i odgovornost da sopstvenim primerima stvaramo klimu uvažavanja i poštovanja, da razvijamo kulturu nenasilnog dijaloga i tolerancije, da stvaramo ambijent u kojem je jasno da su seksistički komentari, dvosmislene poruke i omalovažavajući stavovi zabranjeni i u kojem muškarac zna da nije vlasnik žene i da nema pravo da je zlostavlja", naglasila je Jankovićeva.
Dodala je da je za to potrebna i iskrena uključenost muškaraca, kao i da problem neće rešiti cenzura već što više javnih osuda i govora o štetnim posledicama govora mržnje i diskriminatornih izjava.
Jankovićeva je istakla značaj preventivnog delovanja i učenja novih generacija ravnopravnoj komunikaciji i uvažavanju sagovornika i neistomišljenika.
"Da u školama uče sadržaj koji promoviše toleranciju i poštovanje različitosti i da prepoznaju diskriminaciju i sajber nasilja kojeg je sve više. Treba razmisliti i o uvođenju obrazovanja o seksualnom i reproduktivnom zdravlju", navela je Jankovićeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.