Jak mraz u Srbiji, čiste se putevi ka zaseocima

Izvor: RTS, 12.Jan.2019, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jak mraz u Srbiji, čiste se putevi ka zaseocima

U Srbiji danas uglavnom bez snega, ali s jakim mrazom. Vanredna situacija je na snazi u sedam opština. Glavni putni pravci su prohodni, ali je otežan saobraćaj zbog poledice i snega u brdskim predelima. Iz Sektora za vanredne situacije poručuju da će za dva do tri dana, ako ne bude novog snega, sve vratiti u redovno stanje.
Zbog snega koji je neprekidno padao četiri dana, vanredna situacija od juče >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je u sedam opština – u Novoj Varoši, Lučanima, Raški, Ivanjici, Kraljevu, Arilju i Požegi.

Sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo i danas su na terenu na području Raške i Pešteri, pa se očekuje da će do kraja dana biti odblokirana sva ugrožena sela.
I dalje je na snazi vanredna situacija na teritoriji Raške. Otežano je uklanjanje snega na području mesne zajednice Bare na Pešteri, gde smetovi prelaze tri metra. Snabdevanje vodom i strujom nije ugroženo.
U užičkom kraju polako se normalizuje situacija. Visina snežnog pokrivača bila je više od jednog metra u višim predelima Nove Varoši, Arilja i Požege.
Očišćeni su prilazi centrima svih mesnih zajednica a danas se čiste zaseočki putevi i odnosi sneg sa gradskih ulica. Normalizovano je i snabdevanje strujom a očekuje se da najveći deo posla bude završen do kraja vikenda. Nadležnima u Republici upućen je zahtev za dodatne količine goriva.
Sneg je prestao da pada u Moravičkom okrugu pa su svi putni pravci prvog i drugog prioriteta očišćeni.
Problem još uvek predstavljaju nekategorisani putevi ka selima u planinskom području opštine Lučani i Ivanjica.
Sve zimske službe sa teškom mehanizacijom i dalje rade na raščišćavanju, a ekipe Crvenog krsta i timova za pomoć u vanrednoj situaciji neophodnu pomoć, hranu i lekove dostavljaju ugroženim porodicama.
Sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo u opštini Kraljevo od jutros su na terenu. Čiste se seoski putevi, a tokom sutrašnjeg dana biće očišćeni i putevi ka zaseocima na Rudnu, u Studenici, Bezoviku, Mlanči, Gokčanici, Kamenici, Glediću.
U te svrhe, gradsko veće jutros je na hitnoj sednici donelo odluku o izdvajanju milion dinara iz stalnih budžetskih rezervi i angažovao devet privatnih preduzeća kao ispomoć gradskim komunalnim preduzećima.
Provejavanje slabog snega očekuje se na severu zemlje. Vetar je slab do umeren jugozapadni, uveče u skretanju na zapadni.
Najviša dnevna temperatura biće danas od minus tri na jugu do tri stepena na severu. U Beogradu će maksimalna temperatura biti oko dva stepena.
Auto-moto savez Srbije upozorava vozače da je, iako padavine prestaju, dosta hladno u jutarnjim satima i zato postoji opasnost od leda i poledice na putu.
Zbog temperatura ispod nule posuta so nema puni i pravi efekat, zbog čega postoji realna opasnost od izletanja sa puta i gubljenja kontrole nad vozilom, navodi AMSS.
Toplije od nedelje
Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 19. janaura, očekuje se da će od nedelje biti toplije.
U nedelju će biti umereno do potpuno oblačno i u većini mesta suvo.
Tokom noći ka ponedeljku i u ponedeljak biće oblačno, na severu sa kišom, u centralnim predelima sa mešovitim padavinama (kiša i sneg), dok će na jugu i u brdsko-planinskim predelima padati sneg.
U utorak će biti promenljivo oblačno, na severu suvo sa sunčanim periodima, u ostalim predelima mestimično sa slabim snegom.
U sredu i četvrtak biće suvo sa dužim sunčanim periodima i toplije. U petak se očekuje novo naoblačenje sa kišom, koja će u subotu preći u sneg. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vanredno u sedam opština! (FOTO)

Izvor: Mondo, 12.Jan.2019

Zbog velike količine snega, vanredna situacija u sedam opština u Srbiji...U Srbiji od subote ujutru uglavnom ne pada sneg, ali zbog jakog mraza svuda je neophodan dodatni oprez...Zbog velike količine snega vanredna situacija na snazi je u sedam opština. Glavni putni pravci su prohodni, ali je saobraćaj...

Nastavak na Mondo...

Zatrpana Ivanjica

Izvor: Mondo, 12.Jan.2019

Iako su obilne snežne padavine karakteristične za Ivanjicu, zbog velike količine snega koji je neprekidno padao dva dana, uvedena je vanredna situacija. Ovako izgleda Ivanjica ovog jutra.

Nastavak na Mondo...

ČISTE SE PUTEVI KA ZASEOCIMA U Srbiji bez snega, ali sa JAKIM MRAZOM

Izvor: Blic, 12.Jan.2019

U Srbiji danas uglavnom bez snega, ali s jakim mrazom. Vanredna situacija je na snazi u sedam opština. Glavni putni pravci su prohodni, ali je otežan saobraćaj zbog poledice i snega u brdskim predelima. Iz Sektora za vanredne situacije poručuju da će za dva do tri dana, ako ne bude novog snega,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.