Izvršni direktor Rajanera: Moguća narudžbina 100 Erbasovih A321 za Laudamotion; Krajem godine i smena na mestu izvršnog rukovodioca

Izvor: TangoSix.rs, 08.Mar.2019, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvršni direktor Rajanera: Moguća narudžbina 100 Erbasovih A321 za Laudamotion; Krajem godine i smena na mestu izvršnog rukovodioca

Izvršni direktor kompanije Rajaner Majkl O’Liri (Michael O’Leary) izjavio je prekjuče na A4E vazduhoplovnom samitu (The Airlines for Europe Aviation Summit) u Belgiji da je irski avio-prevoznik u „početnim pregovorima“ sa Erbasom o budućoj narudžbini 100 A321 aviona za svoju nedavno kupljenu podružnicu Laudamotion, prenosi Rojters.
Kako navodi, Rajaner koji u svojoj glavnoj floti ima isključivo Boingove avione i pretenduje da postane jedan od najvećih kupaca ove >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << kompanije, sada je na pragu narudžbine novog Erbasovog modela, čija se vrednost procenjuje na 6,5 milijardi dolara.
Rajanerova flota počiva na Boingovim letelicama / Foto: Rajaner Prema rečima O’Lirija, nova Erbasova narudžbina za Laudamotion bi morala da uključuje minimum 100 aviona ovog proizvođača, dok će se u glavnoj floti, koja će i dalje ostati isključivo Boingova, naći i novi B737 MAX 10 avioni:
– Posvećeni smo da postanemo Erbasov kupac kroz našu podružnicu Laudamotion budući da će se u budućnosti u Evropi odigravati konkuretni procesi prodaje poslovnih delova, procesi spajanja sa drugim firmama, odnosno njihovo preuzimanje (merges and acquisitions), a oni će nekada biti na strani jednog, a nekada na strani drugog proizvođača aviona, stoga mi želimo da budemo na obe pozicije. –
Boingov novi uskotrupac / Foto: Boing Posle O’Lirija žena? Osim potencijalne kupovine aviona od konkurentnog proizvođača, Rajaner se suočava i sa restrukturiranjem menadžmenta kompanije budući da nakon 30 godina, Majkl O’Liri odlazi za mesta izvršnog direktora irskog avio-prevoznika, prenosi Independent.
Kako navodi, u planu je da O’Liri postane izvršni direktor Rajaner grupe, sa zaduženjem da nadgleda glavnu avio-kompaniju (Rajaner), njenu austrijsku podružnicu (Laudamotion), kao i poljski Rajaner San:
– Ovaj potez otvara slobodnu poziciju izvršnog direktora same avio-kompanije, a prema rečima O’Lirija, njegova želja je da ga zameni ženska osoba, iako je verovatno da će na njegovo mesto doći interni kandidat koji već radi za Rajaner.
Jedina ženska kandidatkinja je Kerol Šarki (Carol Sharkey), koja je u kompaniji od 1995. godine, a imenovana je i kao direktorka za rizike u maju 2018. Vodeći muški kandidat je Piter Belju (Peter Bellew), operativni direktor Rajanera od 2017. godine, a koji je prethodno vodio i Malezija Erlajns.
Uz njih, postoje još tri jaka kandidata i to: finansijski direktor kompanije Nil Soran (Neil Sorahan), komercijalni direktor Dejvid O’Brajan (David O’Brien) i direktor marketinga Keni Džejkobs (Kenny Jacobs). –
U maju objavljivanje oglasa za poziciju novog izvršnog direktora / Foto: Rajaner O’Liri je precizirao i vremenski raspored za imenovanje novog izvršnog direktora Rajanera. Kako prenosi Independent, u planu je da se u maju utvrde rezultati za celokupnu godinu, kada će biti objavljeni i oglasi za zaposlenje, dok će između septembra i oktobra biti regrutovan nov direktor, koji će na tu poziciju biti postavljen krajem godine.
Trenutni izvršni direktor je ukazao i na problem nedostatka žena pilota, podsetivši da Rajaner radi regrutovanje, ali da je odnos muških i ženskih pilota 90% naspram 10% u korist prvih i dodao:
– Biti pilot je sjajna karijera za ljude sa porodicom budući da se radi 5 dana, a zatim su 4 slobodna. Takođe, piloti su ograničeni na 900 sati leta godišnje, što je 18 sati nedeljno, a uz to je i zarada 200.000 funti godišnje. –
Međutim, generalni sekretar British Airline Pilots’ Associationa (Balpa) Brajan Straton (Brian Strutton) negira da je 900 sati leta godišnje raspoređeno na 18 nedeljno, budući da se tokom zagušenih letnjih sezona radi daleko više, a i plata je daleko manja od one koju je O’Rili naveo:
– Mi smo kao asocijacija pokrenuli i kampanju o porodiljskoj naknadi, koja ukazuje na problematične mere u avio-kompanijama, budući da mnogi prevoznici, uključujući i Rajaner, nude samo zakonski minimalnu platu, što može rezultirati i smanjenjem do 90% ženskih pilota. –

The post Izvršni direktor Rajanera: Moguća narudžbina 100 Erbasovih A321 za Laudamotion; Krajem godine i smena na mestu izvršnog rukovodioca appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.