Izvinjenje Ministarstva za rad zbog izjave Antićeve

Izvor: RTS, 11.Sep.2018, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvinjenje Ministarstva za rad zbog izjave Antićeve

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja javno se izvinilo zbog negativne izjave Milene Antić, zaposlene u tom ministarstvu, tokom gostovanja u emisiji "Beogradska hronika" na Prvom programu Radio-televizije Srbije. Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović ističe da je nezapošljavanje žene koja planira da bude trudna najteži oblik diskriminacije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Milena Antić je, gostujući u "Beogradskog hronici", između ostalog, rekla: "Nijedan poslodavac neće zapošljavati takvu ženu, koja se danas zaposlila, a sledećeg dana zatrudnela. Njemu je žena potrebna da radi. Zasnivate radni odnos da biste radili, a ne da sutra odete na bolovanje".

Ministar Zoran Đorđević ocenio je ovu izjavu kao skandaloznu i naložio da Antićeva bude adekvatno sankcionisana.
"Izjava je skandalozna. Zaista sam šokiran. Lično sam pričao sa gospođom Antić i skrenuo joj pažnju na sve negativne posledice njene izjave. Nema opravdanja za takav postupak. Ovo će biti poslednja opomena njoj i svima drugima, ovakve stvari ne smeju da se izgovore, a kamoli dešavaju", rekao je Đorđević.
Ministar je, kako se navodi u saopštenju, istakao da je natalitet naš cilj broj jedan i da će biti nastavljeno da se radi na tome da položaj majki u Srbiji bude bolji iz dana u dan i da imamo što više dece.
"Nezapošljavanje žene koja planira da bude trudna najteži oblik diskriminacije"
Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže da se po novom Zakonu o zabrani diskriminacije najtežim oblikom diskriminacije smatra praksa da poslodavac neće da zaposli ženu koja planira trudnoću.
Komentarišući izjavu predstavnice Ministarstva za rad Milene Antić, Đukić Dejanovićeva je rekla da je tendencija Vlade, nevladinog sektora i medija da stimulišu poslodavca da zaključi da mu je roditelj najbolji radnik.
"Roditelj ima najveću odgovornost i zato poslodavac treba da stimuliše tog roditelja da brine o svom detetu", rekla je Đukić Dejanovićeva za N1, dodajući da je to upravo suprotno onome što se može zaključiti iz izjave Antićeve.
"Mi smo doneli Zakon o zabrani diskirminacije i nezapošljavanje žene koja planira da bude trudna je najteži oblik diskriminacije", naglasila je Đukić Dejanovićeva.
Istakla je da je ponosna na dosadašnje smernice u stimulisanju nataliteta i dodala da finansijska podrška nije jedina mera pronataliteta, jer da je tako, ukazala je Đukić Dejanovićeva, skandinavske zemlje ne bi imale problem nataliteta kao i Srbija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.