Izveštaj UNDP u Srbiji: LGBT i osobe sa HIV-om najdiskriminisanije grupe

Izvor: Blic, 13.Sep.2017, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj UNDP u Srbiji: LGBT i osobe sa HIV-om najdiskriminisanije grupe

LGBT populacija i osobe koje žive sa HIV-om spadaju u najdiskriminisanije grupe u Srbije, rečeno je danas u Beogradu na predstavljanju poslednjeg izveštaja Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Govoreći o izveštaju "Biti LGBT u Srbiji" koordinator tog projekta Nenad Petković rekao je da su LGBT osobe izložene diskriminaciji u raznim oblastima života - zdravstvu, zapošljavanju, obrazovanju, pristupu socijalnim uslugama.

Petković je rekao da iako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je sveobuhvatan pravni okvir za zabranu diskriminacije u Srbiji postoji problem sa nedoslednom implementacijom i dodao da je tokom izrade izveštaja nađeno malo podataka o interseksualnim osobama.

On je kazao da Srbiji nedostaje i zakon o rodnom identitetu i zakon koji će regulisati istopolne brakove.

- Potrebno je pravno regulisati položaja osoba koje menjaju pol - ne postoje zakonske odredbe ili procedure koje bi priznavale promenu pola - kazao je Petković i dodao da se prepoznaju napori države da se poboljša položaj LGBT osoba.

Ukazao je da su LGBT osobe često žrtve zločina iz mržnje i govora mržnje ali da ti zločini nisu propisno istraženi, dodajući da nema sudskih presuda koje ih sankcionišu na osnovu stvarne ili pretpostavljene orijentacije ili rodnog identiteta.

- Pouzdani podaci o zločinima iz mrežnje, govora mržnje i diskriminacije prema LGBT osoba ne postoje. Proveravali smo iz više izvora, ali nemamo tačne podatke o kom broju se radi. Imamo podatke nevladinih organizacija koji ne korespondiraju sa zvaničnim podacima državnih organa - rekao je Petković i naveo da nedostaju adekvatni sistemi podrške LGBT osobama.

Među preporukama izveštaja "Biti LGBT u Srbiji" su usvajanje zakona o istopolnim brakovima, zakona o rodnom identitetu, efikasniji sudski postupci u slučajevima zločina iz mržnje i diskriminacije LGBT osoba, usvajanje nove strategiju za HIV infekciju, osiguranje pristupa lekaru, zaštita trans osoba sa HIV-om.

Preporučuje se i obezbeđivanje veće političke posvećenosti promovisanju kulture poštovanja prava LGBT osoba, prikupljanje podataka o zločinim nad LGBT, izbacivanje diskriminatornih sadržaje o LGBT osobama iz udžbenika i nastavnih planova i uvođenje afirmativnih, da za poslodavce bude obavezno da uvedu interne mehanizme koji će sprečiti diskriminaciju pri zapošljavanju i radu.

Izvršna direktorka regionalne mreže "Era" Dragana Todorović kazala je da je situacija u zemljama Zapadnog Balkana po pitanju LGBT osoba slična i da većina stanovništva tih zemalja smatra da je homoseksualnost bolest.

Dodala je da zemlje u regionu imaju dobre zakonske okvire, ali da se mora raditi na većoj primeni zakona, jer postoji jaz između normativnog okvira i realnosti.

- Treba što više raditi na ohrabrivanju LGBT osoba da prijavljuju nasilje, jer samo deset odsto nasilja na regionalnom nivou je prijavljeno - kazala je ona.

Zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović kazala je da je u pogledu prava i obaveza LGBT osoba u Srbiji ostvaren pomak tako da se Parada Ponosa već tri godine održala bez problema i unapređen je normativni okvir.

Ali, kako je ocenila, još uvek je problematično to što se LGBT osobe teško obraćaju institucijama prvenstveno jer nisu spremne da se otkriju ili zbog ranijih iskustva nereagovanja institucija ili neadekvatnog reagovanja u slučajevima njihovog obraćanja.

- Obrazovanje i mediji imaju obavezu da obraćaju pažnju na posebno ranjive grupe. Uloga medija je da približe široj javnosti probleme sa kojima se oni suočavaju, a obrazovanje treba da otkloni predrasude koje deca već u osnovnoj školi imaju, a nastavnici da se edukuju - dodala je Gordana Stevanović.

Autorka izveštaja "Biti LGBT u Srbiji" je Jovana Stopić, a zasnovan je na pregledu i verifikaciji postojećih izveštaja sudske prakse, zakonodavstva i svih drugih relevantnih materijala.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.