Izložba knjiga o Jovanu Cvijiću u Loznici

Izvor: Blic, 20.Okt.2017, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba knjiga o Jovanu Cvijiću u Loznici

Centar za kulturu "Vuk Karadžić", u okviru višednevne manifestacije "Dani Jovana Cvijića" priredio je dokumantarnu izložbu pod nazivom "Jovan Cvijić u knjigama i publikacijama", koju su zajednički pripremili Stevan Stanković profesor Geografskog fakulteta u Beogradu i geograf Biljana Radičević, zaposlena u lozničom Centu za kulturu.

Profesor Stanković je ustupio knjige iz lične biblioteke koje su pisane proteklih decenija o velikom geografu, dok je Radičevićeva uradila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << panoe sa podacima o pisanim tragovima vezanim za delo znamenitog Lozničanina.

- Ova izložba predstavlja hronološku bibliografiju različitih autora koji su pisali o Cvijiću od 1924. do 2015. godine. Prvi zbornik iz 1924. godine, koji je izložen, urađen je za života naučnika, a njegovi prijatelji i saradnici želeli su da ga predstave na svečanoj akadamiji povodom Cvijićevog tridesetogodišnjeg rada na Univerzitetu u Beogradu. Ostale knjige nastale su posle Cvijićeve smrti a poslednju je objavlila 2015. godine SANU povodom 150 godina od rođenja naučnika - kaže Radičevićeva.

Pred publikom su izloženi i radovi učenica koje su nagrađene na prošlogodišnjem takmičenju Regionalnog centra za talente, a bavile su se delom Jovana Cvijića.

Završnica manifestacije, koja traje od početka meseca, biće 25.  oktobra u Muzeju Jadra, gde će posetioci mođi da vide izložbu slika akademskog slikara Drage Simića "Geografski termini na slikarskom platnu".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.