Izložba MSPO u Poljskoj: WB Group promoviše izviđačko-udarni sistem SWARM

Izvor: TangoSix.rs, 12.Sep.2017, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba MSPO u Poljskoj: WB Group promoviše izviđačko-udarni sistem SWARM

Najveća privatna kompanija namenske industrije u Poljskoj, WB Group iz mesta Ozarow Mazowiecki, iskoristila je priliku da na međunarodnoj izložbi odbrambene industrije MSPO predstavi izviđačko-udarni sistem SWARM koji integriše postojeće proizvode kompanije, mini bespilotnu letelicu FlyEye i borbenu mini bespilotnu letelicu (C-UAV) Warmate.
BPL FlyEye koja se lansira iz ruke operatora, obezbeđuje dnevne i noćne ISR mogućnosti (Inteligence, Surveilance and >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Reconnaissaance – prikupljanje podataka, osmatranje i izviđanje) u dometu (Line-of Sight) od 30 km u trajanju leta od 2,5 časa tokom kojeg FlyEye uglavnom radi u tišini, u tzv. glider modu a elektro-motor se koristi u oko 20 procenata trajanja misije.
Šema taktičkog razmeštaja sistema SWARM / WB Group via Igor Božinovski C-UAV Warmate daje sposobnost visokopreciznog udara veoma brzog odziva na ciljeve koje je prethodno identifikovala bespilotna letelica FlyEye. Sa masom od svega 4,5 kg, Warmate može ostati u vazduhu 50 minuta i ima operativni domet od 12 km a upravljanje se vrši preko zemaljske kontrolne stanice koja je bazirana na tabletu, i uređaja za prenos podataka montiranog na stativ.
Sistem SWARM omogućava pripajanje mobilne izviđačke i udarne jedinice (RSU) strukturi oružanih snaga, sa glavnim fokusom na specijalne jedinice. I dok se mobilnost sistema, u zavisnosti od odluke kupca, obezbeđuje preko samohodnog točkaša ili guseničara, ili vučenog vozila, WB Group je predložila strukturu RSU koja se sastoji od dva vozila za komandovanje i izviđanje, i pet potčinjenih vozila sa udarnim BPL.
Za sistem SWARM zaintereovani su korisnici BPL FlyEye / Foto: Igor Božinovski Sva komunikacija između različitih vozila unutar mobilne izviđačke i udarne jedinice olakšana je visoko uspešnim digitalnim sistemom Fonet za prenos podataka i prenosa informacija glasovnim putem, koji proizvodi WB Group i koji je u svetu instaliran na preko 6000 vozila. Korišćenjem uskopojasnog radio uređaja, Fonet omogućuje prenos podataka između mobilnih izviđačkih i udarnih jedinica na udaljenosti do 20 km.
Magazinu Jane’s Defence Weekly rečeno je da je WB Group trenutno u poodmaklim razgovorima sa dvema državama o isporuci sistema SWARM do kraja 2018. godine. Istovremeno je Džejnsu potvrđeno da su borbenu mini BPL Warmate naručile tri azijske i evropske države koje već koriste, u borbi dokazanu BPL FlyEye. Među njima se nalazi i jedna neimenovana država članica NATO. 5. septembra WB Group i ukrajinska državna firma SpetsTechnoExport sklopili su sporazum o isporuci BPL Warmate Ukrajini.




The post Izložba MSPO u Poljskoj: WB Group promoviše izviđačko-udarni sistem SWARM appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.