Izabrano idejno rešenje za spomenik Zoranu Đinđiću u Studentskom parku

Izvor: RTS, 21.Okt.2017, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabrano idejno rešenje za spomenik Zoranu Đinđiću u Studentskom parku

Rad "Strela" autora Mrđana Bajića i njegovog tima prvonagrađeni je na međunarodnom konkursu za izbor idejnog rešenja memorijalnog spomenika ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću. Spomenik, koji će se nalaziti u renoviranom Studentskom parku u Beogradu biće visok 6,20 metara, belo-srebrne boje, u obliku strele.
Plan je da spomenik bude privremeno postavljen 12. marta naredne godine na Studentskom trgu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Beogradu.

Žiri su činili vajar Mirsad Begić iz Ljubljane, akademik, slikar Dušan Otašević, arhitekta Boris Podreka, akademik i slikar Vlada Veličković i Milutin Folić, glavni gradski urbanista.
Gradski menadžer Goran Vesić zahvalio se članovima žirija na radu koji je trajao nekoliko meseci i na konkursu na kojem je učestvovalo 40 autora.
Takođe, Vesić se zahvalio i predsedniku Republike Aleksandru Vučiću koji je, kako je naveo, inicirao podizanje spomenika Zoranu Đinđiću.
"To što je predsednik uradio je jedan hrabar iskorak u političkoj kulturi Srbije i, ono što je još važnije, podizanje spomenika Zoranu Đinđiću je postao državna obaveza jer, oni koji su ubili Zorana Đinđića nisu ubili samo čoveka, već su tada pucali u državu", rekao je Vesić.
Za nekoliko meseci biće 15 godina od ubistva Zorana Đinđića, naveo je Vesić i rekao da kao neko ko je radio sa njim, oseća zahvalnost što mu se pružila prilika da učestvuje u tome da Zoran Đinđić dobije spomenik.
"Ako nešto može da simbolizuje život Zorana Đinđića, onda je to 'Strela', jer je njegov život bio takav. Grabio je napred, pokušavao je da promeni stvari u društvu, nije se obazirao na posledice", rekao je Vesić i zahvalio se Društvu arhitekata Beograda kao i svima koji su učestvovali u odabiru najboljeg rešenja.
Autor skulpture Mrđan Bajić, na mestu gde će ona biti postavljena, objašnjava da je njegov tim vodio računa o prostoru, ali najviše o ličnosti kojoj je obeležje posvećeno.

"Želeli smo da napravimo nešto približno modernizatorski kao što je bila politička i filozofska misao Zorana Đinđića, imali smo mnogo treme i odgovornosti i raznih preispitivanja - predali smo rad sa dosta ubeđenja da smo uradili nešto dobro", rekao je Bajić. 

Skulptura "Strela" biće i zvučna instalacija iz koje će se čuti kratke sekvence, rečenice pokojnog premijera, kao i zvuci grada, a instalacija u okviru skulpture rad je Biljane Srbljanović.
Gradski urbanista Milutin Folić rekao je da će, paralelno sa izradom skulpture, koja će uslediti nakon današnjeg proglašenja prve nagrade, Grad urediti Studentski trg.
Prvo će, kaže, biti izmeštena okretnica trolejbusa na Trg Republike a zatim će, navodi, biti izgrađena podzemna garaža ispod Studentskog trga na dva nivoa sa 700 parking mesta.
"Kada se izgradi garaža, ići će se na uređenje trga koje je osmislio Boris Podreka, jedan od najboljih svetskih arhitekata", rekao je Folić i naveo da će radovi trajati dve godine.
Skulptura, memorijal dr Zoranu Đinđiću moći će da bude postavljena privremeno na "ostrvu" na Studentskom trgu, do početka izgradnje garaže, jer će se tada zatvoriti ceo prostor zbog radova. Nakon završetka, spomenik bi trebalo i stalno da se nastani u tom prostoru, pojasnio je Folić.
"Ponuđeno rešenje želi da generiše prostor, sećanje kroz skulpturu, i sa zvučnom instalacijom započinje razgovor sa prolaznicima. Simbolika strele je jasna i višeznačna", rekao je arhitekta Boris Podreka.
Akademik Vlada Veličković tom prilikom je pojasnio da izabrano rešenje adekvatno odgovara prostoru, a da skulptura pokazuje "sintezu volumena skulpture i zvuka".
Drugonagrađeni rad je rad tima arhitekata Anđele Karabašević i Vladimira Sudžuma, za koji je žiri rekao da je podjednako dobar i veoma inovativan.
Kriterijumi kojima se žiri vodio bili su jasna i prepoznatljiva poruka, kontekstualnost, odnosno usklađenost sa sredinom na Studentskom trgu, otpornost na vandalizam i "ekonomija" spomenika, odnosno njegova vrednost i materijali od kojih je napravljen.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izabrano idejno rešenje za spomenik Đinđiću u Beogradu

Izvor: N1 televizija, 21.Okt.2017

Izvijena strela koja je u jednom delu nepovratno prekinuta, ali nezaustavljivo leti u visine je skulptura koja je izabrana na međunarodonm konkursu za idejno rešenje spomen-obeležja Zoranu Đinđiću, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Društvu arhitekata Beograda...Autor prvonagrađene...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.