Ipak više školarine na šest fakulteta

Izvor: Politika, 25.Apr.2012, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ipak više školarine na šest fakulteta

Prvi upisni rok od 20. juna do 12. jula, a drugi od 3. do 17. septembra

Uprkos preporuci Ministarstva prosvete, šest od 31 fakulteta Univerziteta u Beogradu (UB) predložilo je više školarine, dok su tri odustala od poskupljena i priključila se većini koja će zadržati prošlogodišnje cene studija. Ovo nisu konačne školarine, jer predloge fakulteta treba da razmotri Ministarstvo prosvete i usvoji Vlada Srbije.

Kako je odlučeno na jučerašnjoj sednici Senata >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << UB, prvi upisni rok trajaće od 20. juna do 12. jula, a drugi od 3. do 17. septembra.

Najveće poskupljenje predložio je Elektrotehnički fakultet, za devet, odnosno 21.000 dinara, zavisno od smera. Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja planira da sa 147.000 poveća školarinu na 163.500 dinara. Povećanje je zatražio i Šumarski fakultet i to za 5.000 dinara, dok je Fakultet političkih nauka predložio jednaku školarinu na sva četiri programa na osnovnim akademskim studijama – 98.000 dinara. Neki njihovi programi prošle godine su koštali 90.000 dinara. Pravni fakultet traži skuplje studije za šest hiljada dinara, a Geografski fakultet za deset.

Tehnološko-metalurški, Fakultet organizacionih nauka i Učiteljski fakultet odustali su od povećanja. Kada je reč o ovogodišnjem upisu brucoša, prijavljivanje kandidata je 20, 21. i 22. juna, polaganje prijemnih ispita od 25. do 27. juna, a rezultati će biti objavljeni 28. juna. Primedbe kandidata na rang-liste fakulteti će obraditi 29. i 30. juna. Konačna rang-lista biće objavljena 2. jula, a do 12. jula mora biti završen upis u prvom roku.

Drugi upisni rok je po običaju u septembru – predaja dokumenata je 3. i 4, prijemni ispit su od 5. do 7, rezultati su 8. septembra, a objavljivanje konačne rang-liste 12. istog meseca. Upis je od 14. do 17. septembra.

Pojedini profesori su upozorili da bi termini upisa trebalo da budu „rastegljiviji”, jer će i drugi privatni fakulteti krenuti tragom Univerziteta „Megatrend” koji je nedavno odlučio da besplatno upiše 2.500 brucoša. To znači da će brucoši taktizirati do poslednjeg trenutka, ocenjeno je, dok je rektor dr Branko Kovačević u svom stilu prokomentarisao da se ne treba bojati, „jer će sada „Singidunum” odlučiti da besplatno upiše drugu godinu i uzme „Megatrendove” studente koji su upisali besplatno prvu”.

S. Gucijan

objavljeno: 26.04.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šest fakulteta predlaže veće školarine, tri odustala

Izvor: Blic, 25.Apr.2012

Uprkos preporuci Ministarstva prosvete, šest od 31 fakulteta Univerziteta u Beogradu (UB) predložilo je veće školarine za ovogodišnji upis, dok su tri odustala od poskupljenja. Najveće poskupljenje predložio je Elektrotehnički fakultet (ETF) koji traži da školarina na programu softverskog inženjerstva...

Nastavak na Blic...

Šest beogradskih fakulteta traži veće školarine

Izvor: Kurir, 25.Apr.2012

Povećanje zatražili Geografski, Pravni, Elektrotehnički, Fakultet političkih nauka, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, kao i Šumarski fakultet..BEOGRAD - Šest fakulteta Univerziteta u Beogradu zatražilo je povećanje školarina, a taj zahtev trebalo bi da razmatra i Vlada Srbije...Povećanje...

Nastavak na Kurir...

Studenti FPU najavljuju štrajk glađu

Izvor: Blic, 25.Apr.2012

Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti za sutra su najavili štrajk glađu ispred Ministarstva prosvete u Beogradu, zbog toga što još nije rešen problem uplate školarina za neke od najboljih studenata...Predsednica Studentskog parlamenta Univerziteta umetnosti Vesna Đoković rekla je agenciji...

Nastavak na Blic...

Šest fakulteta predlaže veće školarine

Izvor: Studio B, 25.Apr.2012

Uprkos preporuci Ministarstva prosvete, šest od 31 fakulteta Univerziteta u Beogradu (UB) predložilo je veće školarine za ovogodišnji upis, dok su tri odustala od poskupljenja...Najveće poskupljenje predložio je Elektrotehnički fakultet (ETF) gde na programu softverskog inženjerstva traži da...

Nastavak na Studio B...

Šest fakulteta predlaže veće školarine

Izvor: Mondo, 25.Apr.2012

Uprkos preporuci Ministarstva prosvete, šest od 31 fakulteta Univerziteta u Beogradu (UB) predložilo je veće školarine za ovogodišnji upis, dok su tri odustala od poskupljenja.

Nastavak na Mondo...

Šest fakulteta traži povećanje školarina

Izvor: Danas, 25.Apr.2012

Šest beogradskih fakulteta ne odustaje od povećanja školarina, uprkos stavu Ministarstva prosvete i nauke da to neće dozvoliti. Prema predlogu koji je na jučerašnjoj sednici usvojio Senat Beogradskog univerziteta, povećanje školarina su tražili - Šumarski fakultet (sa prošlogodišnjih 60.000...

Nastavak na Danas...

Fakulteti žele više školarine

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Apr.2012, 00:29

Šest beogradskih fakulteta ne odustaje od povećanja školarina, uprkos stavu Ministarstva prosvete i nauke da to neće dozvoliti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.