Iguman Sava UPOZORAVA: U slučaju ovakvog scenarija, Srbi bi NESTALI sa Kosova!

Izvor: BKTV News, 17.Feb.2018, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iguman Sava UPOZORAVA: U slučaju ovakvog scenarija, Srbi bi NESTALI sa Kosova!

Podela Kosova pokrenula bi domino efekat širom Balkana sa užasnim posledicama za sve.

"U scenariju podele svako bi izgubio, dobici bi bili jadni. Srbi bi nestali sa Kosova, koje bi tako postalo model za stvaranje etnički čistih država. Balkan bi ponovo postao bure baruta. Pomirenje je preduslov za svako dugoročno rešenje, a ne obrnuto" - serijom Tvitova i poruka na Fejsbuku oglasio se iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić.

@SavaJanjic: Podela bi imala >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << užasne posledice za sve, Srbi bi nestali sa Kosova, do rešenja u dijalogu #KoSSev #Kosovo https://t.co/lOdK1fJken

Nakon više tekstova u prištinskoj štampi da navodno Beograd, Priština i Tirana pregovaraju o razmeni teritorija, odnosno podeli Kosova, poruka nemačke, austrijske i američke ambasade protiv ovakih ideja, a potom i kosovskog predsednika, Hašima Tačija, za kojeg se inače tvrdi da upravo on dogovara navodnu "razmenu teritorija" i "podelu" sa Aleksandrom Vučićem", reakcija Save Janjića je prva u srpskoj javnosti na ovu temu.

Ne mogu da razumem one koji govore o podeli ili razmeni onih teritorija za koje smatraju i još ubedjuju svet da su deo Srbije. Još mi je manje jasno kako veruju i misle da srpski narod mogu uveriti da u svemu tome Srbi nešto dobijaju.Ovakve spekulacije nanose ogromnu štetu svima

"Ako postoji rešenje statusa Kosova to zasigurno nije podela. Svi znamo da većina Srba ne živi na severu Kosova, već na prostorima juga koji je većinski naselјen Albancima. Tamo su i najvažnije srpske pravoslavne svetinje. Srpska pravoslavna crkva se dosledno protivila promeni međunarodno priznatih granica Srbije. Podela Kosova otvorila bi Pandorinu kutiju nasilja i pokrenula bi domino efekat širom Balkana sa užasnim posledicama za sve," naveo je Janjić.

"Umesto igre sa životima desetina hiljada nevinih ljudi, rešenja za trenutne probleme na Kosovu treba tražiti u dijalogu i na osnovu međunarodnog prava, podstičući saradnju, pomirenje, poštovanje ljudskih prava i baštine", dodaje.

Instead of playing with lives of dozens of thousands of innocent people the solutions for the current problems in #Kosovo must be sought in a dialog and on the basis of the international law, encouraging cooperation, reconciliation, respect of human rights and heritage (3/3)

Naglašava i šta bi bile dalje posledice podele:

"U scenariju podele svako će izgubiti, a dobici će biti jadni. Srbi će nestati sa Kosova (vrlo teško nasleđe za Beograd). Ono što ostane od etnički albanskog, muslimanskog Kosova izgubiće čak i privid onoga što je ostalo od multietničnosti (što će biti još manje privlačno mnogima u EU)."

Tako će međunarodni "projekat multietničkog Kosova" konačno doživeti kolaps i umesto toga postaće model za stvaranje etnički čistih država:

"Balkan će ponovo postati bure baruta (BiH, MK). Ovo će se kao bumerang vratiti onima koji kratkoročno traže brza rešenja i odraziće se (negativno) na stabilnost EU."

Sava Janjić poručuje da dijalog mora da se nastavi i da bude pravilno fokusiran i merljiv uspesima u vladavini zakona, zaštiti manjinskih zajednica, baštine, povratku izbeglica, garancijama privatne imovine, napuštanju jezika mržnje:

"Pomirenje je preduslov za svako dugoročno rešenje, a ne obrnuto".

Iako se u kosovskoj i međunarodnoj javnosti sve više piše o navodnim trenutnim pregovorima i to u trouglu Aleksandar Vučić, Hašim Tači, Edi Rama o razmeni teritorija, odnosno podeli, u srpskoj javnosti za sada tišina. Ali su ovi izveštaji usledili neposredno nakon što je srpski ministar vojni, Aleksandar Vulin, pred stručnjacima za bezbednost Srbije, prošle nedelje, rekao:

"Trajno i sigurno razgraničenje između Srba i Albanaca mora da se uspostavi na prostoru Kosova i Metohije, ali proces razgraničenja i proces političkog završetka ne može da se okonča, a da sve nije ispunjeno, dogovoreno i završeno... Nesporno je to da je prava adresa za rešavanje istorijskog sukoba dve nacije, albanske i srpske, Tirana, a ne Priština, jer se u Albaniji formuliše politika Albanaca... Otuda moramo priznati da mi ne pregovaramo i ne razgovaramo i ne tražimo rešenje sa Prištinom. Mi rešenje tražimo, bar sada, sa Tiranom."

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.