Huti u Jemenu tvrde da su PVO sistemom S-75 oborili američku bespilotnu letelicu

Izvor: TangoSix.rs, 04.Feb.2016, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Huti u Jemenu tvrde da su PVO sistemom S-75 oborili američku bespilotnu letelicu

Ni nakon više od 10 meseci od početka vojne intervencije arapske koalicije u Jemenu, otpor šiitskih pobunjenika Huta nije slomljen. Naprotiv, koalicija na čijem je čelu Saudijska Arabija doživela je, može se slobodno reći fijasko zaglibivši se u Jemenu i nema nagoveštaja da bi se ovaj sukob uskoro mogao privesti kraju.
Huti su se pokazali kao vrlo disciplnovana, organizovana, dobro obučena i dobro naoružana oružana formacija koja i dalje predstavlja tvrd orah >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << za svoje neprijatelje u koje spadaju i Islamska država i Al Kaida koje deluju u Jemenu. Poslednje iznenađenje koje su Huti priredili svetskoj javnosti je aktiviranje i navodna uspešna upotreba raketnog sistema PVO tipa S-75 ‘’Dvina’’ (NATO oznaka SA-2 “Guideline“).
Deo posade koja je učestvovala u navodnom obaranju američke bespilotne letelice.Na televiziji Al-Masirah koja inače podržava pokret Ansar Allah tj. Hute, pojavio se snimak dejstva raketnog sistema PVO S-75 koji se nalazi pod kontrolom Huta kojom prilikom je navodno oborena bespilotna letelica. Snimak pokazuje operativni kontrolni centar, operativni osmatrački i nišanski radar kao i lansirnu rampu sistema S-75. Ujedno je i prikazana olupina bespilotne letelice za koju se tvrdi da je tom prilikom oborena i da pripada SAD. Nije međutim saopšteno o kom tipu vazduhoplova se radi. Letelica je oborena 20. januara iznad glavnog grada Sane.
Iako su pojedine jedinice jemenske vojske vremenom postale odane Hutima, do danas nema pravih dokaza da je jedna ovakva organizovana PVO jedinica izvršila vatreno dejstvo na avione koji učestvuju u vazdušnim udarima još od marta 2015. godine. Na satelitskim snimcima koji pokazuju situaciju zaključno sa 30. decembrom 2015. vidi se da su sva tri položaja sistema S-75 oko Sane bili neaktivni a od početka vazdušne akcije mete napada bili su i gotovo svi položaji raketnih sistema sa kojima je raspolagao PVO Jemena. U periodu od 1980-1987. PVO nekadašnjeg Južnog Jemena isporučeno je 18 baterija sistema S-75.
Rakete zemlja-zemlja Qaher-1.Određen broj raketa i lansera koji su preživeli vazdušne udare su premešteni a nešto od toga je iskorišćeno za izradu balističkih raketnih sistema zemlja-zemlja. Huti su 13. decembra 2015. godine prikazali raketu raketnog sistema S-75 ‘’Dvina’’ koja je prikazana sa oznakom Qaher-1, u varijanti zemlja-zemlja za koju se tvrdi da ima domet 300 km i bojevu glavu tešku 200 kg. Tom prilikom napomenuto je i da je nekoliko raketa ispaljeno na ciljeve u Saudijskoj Arabiji.
The post Huti u Jemenu tvrde da su PVO sistemom S-75 oborili američku bespilotnu letelicu appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.