Humana pekara – ko nema za užinu, dobiće novac iz čarobne kutije

Izvor: RTS, 15.Dec.2019, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Humana pekara – ko nema za užinu, dobiće novac iz "čarobne kutije"

Čas iz humanosti gotovo dve godine svakodnevno drže majka i ćerka koje na neobičan način pomažu deci koja dođu u njihovu pekaru. Mnoga dobiju obrok bez obaveze da plate, a ako žele nešto iz druge prodavnice, i za to imaju rešenje.
U pekari Radojke Korde postoji, kako neki kažu, čarobna kutija, koja već više od godinu dana usrećuje decu koja zaborave ili nemaju novac za užinu. Na tu ideju, vlasnica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pekare došla je sa ćerkom i komšinicom, kada je shvatila da neki mališani dolaze i kupuju za 20 ili 30 dinara.

"Nešto mi je to malo i uvek im damo više nego što deca daju para. Kad smo postavili, plakala sam jer sam srećna. Setila sam se sebe kad sam bila dete pa nisam imala dovoljno, pa kada mi je neko dao – znate kako je. Tako sam usrećila decu. Meni ne znači ništa kad mi neko ostavi bakšiš deset, pet dinara, a deci mnogo znači", istakla je Radojka.
Znači joj i što se za kutiju pročulo, pa ljudi svrate samo da bi pomogli koliko mogu. Poneki dinar, kaže, ubace roditelji, ali i deca koja su se, kad im je trebalo, poslužila plastičnom kasom.
Ne krije da je bilo i onih koji su novac iz kutije zloupotrebili.
"Njih trojica su došli ovde tražili su po 100 dinara. Ja kažem: 'Izvoli, srećo', a majka jednog deteta je slušala ispred. Otišli su u ovu prodavnicu pored i uzimali sličice. Više nisu dobili iz te kutije jer sam ih prepoznala", ispričala je Radojka.
Prepoznaje i potrebe ugrožene i bolesne dece, pa sa komšijama pomaže koliko može. Njena dobrota i humanost za praznike često budu nagrađeni ponekim cvetom i poklonom, iako ističe da joj je najveći dar dečiji osmeh.
Kako je kada se nema ni za hleb najbolje zna gospođa Rada koja je sa porodicom početkom devedesetih iz Zadra, preko Knina stigla u Nove Banovce. Zbog toga i ne čudi što iz njene pekare nijedno dete ne izađe gladno ili bez novca za slatkiš i sok.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.