Hoće li nas iznenaditi poreska rešenja za 2019. godinu

Izvor: RTS, 30.Nov.2018, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li nas iznenaditi poreska rešenja za 2019. godinu

Danas je istekao rok do kada su gradovi i opštine morali da odluče o poreskoj stopi za obračun poreza na imovinu u idućoj godini. Zbog viših poreskih osnovica koje diktiraju cene kvadrata lokalne samouprave su ograničile koliko novo poresko zaduženje može biti veće od ovogodišnjeg. Povoljnosti donose i izmene Zakona o porezu na imovinu koje su pred poslanicima.
Uz novine u zakonu i budućnost nadaleko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poznatog futoškog kupusa sigurnija je. Početkom godine uzgajivači su tvrdili da će od posla odustati, jer su im stigla poreska rešenja po kojima za njive na obodu grada moraju da plaćaju po tarifi građevinskog zemljišta.

Po novom, ako se njiva obrađuje, onda za nju važi niži porez za poljoprivredno zemljište. I to ukazuje na osnovnu nameru zakona.
"Jačanje pravne sigurnosti, adekvatnije oporezivanje imovine, shodno ekonomskoj moći, da se i poreskim merama destimuliše gradnja bez propisane dozvole i nepoštovanje rokova za gradnju, kada je dozvola izdata", kaže ministar finansija Siniša Mali.
Legalizacija ranije izgrađenih objekata neće biti moguća ako za njih nije plaćao porez. Rok za prijavu poreza teče od početka gradnje, a ne od završetka objekta. Lokalne vlasti tvrde da u novim poreskim rešenjima neće biti iznenađenja.
"Većina građana će imati sigurno niži porez, vlasnici poslovnog prostora će sigurno imati niži porez, tamo gde zbog uvećanog prometa bude povećan porez on nikako neće preći više od dva odsto", navodi Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.
Načelnica Uprave prihoda u Kruševcu Slavica Nastić objašnjava da će sledeće godine poreski obveznici imati ili niže poreske obaveze ili će one biti uvećane do deset odsto, ne više od toga.
Porez koji plaćaju preduzeća ostaće na istom nivou, jer u zakon nije ušao zahtev privrednika da osnovica zavisi od vrednosti firme, a ne njene lokacije. Za opštinske kase porez na imovinu je sve važniji prihod.
"Imamo velike razlike između malih i velikih samouprava, otprilike između osam i deset odsto, to je stanje koje može da se sretne na terenu. Posle podrške koju smo pružili u nekim opštinama Istočne Srbije u nekoliko lokalnih samouprava smo to uspeli da podignemo do 12 posto udela u budžetu", naglašava Aleksander Grunauer iz Švajcarske agencije za reformu poreza.
Lokalni poreznici novim zakonskim rešenjima dobijaju pravo razmene podataka sa svim državnim institucijama, kako bi otkrili one koji porez izbegavaju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.