Građani ne treba da pate zbog radova u ulici – zašto se to, ipak, dešava

Izvor: RTS, 22.Feb.2020, 07:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani ne treba da "pate" zbog radova u ulici – zašto se to, ipak, dešava

Onima koji žive u zoni građevinskih radova, kojih je sve više u Beogradu, svakodnevni život se često komplikuje, iako propisi obavezuju sve koji učestvuju u realizaciji tih projekata da obezbede alternativne puteve i za vozila i za pešake.
Građani se najviše žale da je otežano snabdevanje prodavnica i da ponekad teško mogu da dođu do ulaza svoje zgrade.

Investitor mora da obezbedi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odgovarajući projekat, odnosno plan organizacije saobraćaja, koji izvođač treba da obezbedi i poštuje.
"Pre svake faze, izvođač radova je dužan da Sekretarijatu dostavi projekat privremene signalizacije i time dokaže da je omogućio da se saobraćaj odvija neometano. Izvođač je dužan da svakom ulazu u zgradu omogući bezbedan i neometan pristup tokom celog izvođenja radova", rekao je Miloš Petrović iz Saobraćajnog instituta CIP.
Podzemni prolaz u Zemunu, koji je neobezbeđen i neosvetljen, a jedini je put do kuća nekoliko stotina građana, tipičan je primer iz prakse. Slična je situacija i pored gradilišta kod nekadašnje glavne železničke stanice.
"Da se ranije pitala struka, saobraćajci, projektanti, izvođači radova, da su oni sinhronizovali svoje zadatke i aktivnosti ne bi došlo do ovakvog zagušenja i ovakvog haosa u saobraćaju koji se dešavao ove godine", naveo je Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.
Nedovoljno kvalitetne radne snage Nisu odgovorni samo oni koji rade na terenu, jer se oni često sreću sa instalacijama postavljenim bez preciznih planova.
Osim toga, na tržištu nema dovoljno kvalitetne radne snage, poslove izvode oni koji ponude najnižu cenu, na gradilištima se štedi i to su samo neki od razloga zbog kojih radovi često kasne.
"Lokalne samouprave su broj jedan, one imaju svoja komunalna preduzeća, imaju svoje inspekcijske službe, imaju svoj nadzor koji angažuju, oni su ti koji to određuju i organizuju. Oni biraju izvođače, na kraju krajeva. Ne može svako da radi", dodao je Goran Rodić.
Nedostatak novca teško može biti opravdanje što se ovakvi problemi ne rešavaju, jer je uglavnom reč o investicijama vrednim i po nekoliko desetina miliona evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.