Grad uništio voćnjake, opštine utvrđuju štetu

Izvor: RTS, 13.Avg.2017, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad uništio voćnjake, opštine utvrđuju štetu

Posle nekoliko vrelih talasa u Srbiju je juče stiglo osveženje. Ponegde ne baš onako kako su se meštani nadali. Jaka kiša slivala se ulicama u nekoliko gradova, uglavnom, zapadne Srbije.
Nevreme praćeno gradom i jakim vetrom pogodilo je juče i Aranđelovac, Požegu, Požarevac, jug Banata. A grad je obeleo njive i u gornjomilanovačkim i nekim dragačevskim selima. Uništio je i zasade voća u Topoli.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
U pogođenim selima meštani se uglavnom bave voćarstvom. Nevreme je uništilo i zasade šljive, ali prodaja ovog voća je već ugovorena, tako da se voćari nadaju da tu neće biti na gubitku.
Što se nektarine i breskve tiče, već su zrele i spremne za branje ali ih je grad pokosio.
Miodrag Lazarević, voćar iz Vinče, kaže da je u kratkom periodu palo mnogo krupnog grada koji je bio bez kiše i koji je mnogo uništio.
"Nije problem samo za ovu godinu. Problem je i sledeće godine, jer sve te rodne grane koje su trebale da se spreme ove godine za sledeću, od toga nema ništa", kaže Lazarević.
Iz RHMZ-a, radarskog centra na Bukulji, na teritoriji opština Topola i Aranđelovac, u toku nevremena komandovano je sa 250 protivgradnih raketa ali ni to nije u dovoljno meri pomoglo.
Predsednik Opštine Topola Dragan Jovanović kaže da su pojedini delovi opštine spaseni, ali je grad napravio štetu u delu gde se nalazi voće.
Opština sada pokušava da napravi presek da bi se utvrdila šteta, kaže Dragan Jovanović.
O visini i materijalnoj šteti, utvrdiće komisije lokalnih samouprava, kažu u Sektoru za vanredne situacije u Kragujevcu.
Kako kažu iz Sektora za vanredne situacije, stanje u opštinama Topola, Aranđelovac, kao i u Kragujevcu je stabilno. Posle podne očekuje se postepeni prestanak padavina, a uveče i tokom noći delimično i totalno razvedravanje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.