Gračanica: Prepolovljen broj turista i otkazane manifestacije zbog Kovida 19

Izvor: VOA, 14.Avg.2020, 15:59

Gračanica: Prepolovljen broj turista i otkazane manifestacije zbog Kovida 19

Na teritoriji opštine Gračanica je u prvih sedam meseci ove godine boravilo oko 60 odsto manje turista u odnosu na isti period prošle godine. Zbog pandemije koronavirusa otkazane su i odložene brojne manifestacije koje organizuje Turistička organizacija Gračanice. „Broj posetilaca i turista ovde je opao za 58 odsto, dok je broj noćenja opao za oko 65 odsto. Ono što moram da naglasim je da mi redovno imamo broj ljudi koji su u prolazu i dolaze isključivo u jednodnevnoj poseti našoj opštini, ali kao turisti ne ulaze u statistiku“, rekla je za Glas Amerike direktorka Turističke organizacije Gračanice Sandra Đokić. Gračanicu uglavnom posećuju domaći, ali i turisti iz regiona. „Od početka ove godine pa do sada, naravno pod uticajem cele ove epidemiološke situacije,nas je posetilo od 7 do 8 hiljada turista iz regiona, što je naravno, kad uporedim sa brojem od prošle godine mnogo manje“, kaže Sandra Đokić. Gračanica ima puno toga da ponudi turistima. Najveći broj posetilaca obilazi manastir Gračanicu, koji se od 2006. godine nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, zatim arheološko nalazište Ulpijunu, manastir Svetog Dimitrija u Sušici. Turisti koji posećuju Gračanicu imaju na raspolaganju pet hotela i motela i dvadesetak restorana, kafica i picerija. U centru Gračanice nalazi se turistički info centar i prodavnica suvenira i domaćih lokalnih proizvoda. “Najviše kupuju ikone, motive sa manastirom Gračanica, to su šoljice, privesci, magneti... imamo i majice, domaće rakije i vina“, kaže je Ana Dimitrijević prodavačica Turističke organizacije Gračanice. Iz Turističke organizacije Gračanice poručuju da svako treba da poseti ovaj deo Kosova. „Treba da dođu ovde zato što je ovo naše mesto spoj tradicionalnog i modernog. Ono što mogu da vide to su neki veoma stari objekti iz rimskog perioda koji datiraju iz prvog i početkom drugog veka. Takođe, tu je i srpska srednjovekovna kultura, manastir Gračanica, zatim veliki broj crkava koji se nalazi u skoro svakom selu u opštini Gračanica, koje su izuzetno isto stare“, rekla je za Glas Amerike turistički vodič Teodora Đokić. Zbog koronavirusa Turistička organizacija Gračanice otkazala je i brojne planirane događaje. „Recimo Festival „Šild“ koji je trebao i bio je planiran za mesec jun ove godine odložen je za neko vreme. Toje nama jako značajna manifestacija u ovoj opštini,jer je broj učesnika 150, koji učestvuju na tom festivalu, a broj posetilaca u tim danima je oko 5 000. Tako da, na žalost za sada je još uvek odloženo i još uvek ne znamo da li ćemo da otkažemo za ovu godinu, ali svakako je to nešto što ćemo i naredne godine da stavimo u kalendar naših manifestacija“, podvlači Sandra Đokić. Tokom prošle godine Turistička organicazija Gračanice realizovala je šest projekata sa više od 100 aktivnosti značajnih za održivi razvoj turizma u opštini Gračanica. U ovoj organizaciji navode da veliki doprinos razvoju turizma daje i Dom kulture Gračanica, koji godišnje u proseku organizuje oko 250 raznih događaja.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pandemija oterala turiste iz Gračanice

Izvor: VOA, 14.Avg.2020

Na teritoriji opštine Gračanica je u prvih sedam meseci ove godine boravilo oko 60 odsto manje turista u odnosu na isti period prošle godine. Zbog pandemije koronavirusa otkazane su i odložene brojne manifestacije koje organizuje Turistička organizacija Gračanice.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.