Gojković: U potrazi za ukradenim delima pronaći ćemo deo sebe

Izvor: RTS, 27.Sep.2018, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković: U potrazi za ukradenim delima pronaći ćemo deo sebe

U Domu Narodne skupštine danas je otvorena izložba "Umetnost koja čeka pravdu" posvećena nestalim slikama, skulpturama i mobilijaru u događajima Petog oktobra 2000, a predsednica parlamenta Maja Gojković poručila je da se ne sme odustati od potrage i da se pokradena umetnička dela moraju vratiti.
Vrednost tih dela je, kako je rekla, neprocenjiva, ne samo u materijalnom smislu, već pre svega zato što >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predstavljaju važan deo našeg kulturnog identiteta i imaju izuzetnu umetničko-istorijsku vrednost.

Gojkovićeva je otvarajući izložbu rekla da su to dela koja jednako pripadaju svim građanima, navodeći da je u paljenju zgrade Skupštine pre 18 godina naneta nesaglediva šteta, jer je značajan deo kulturnog nasleđa nestao i do danas nije vraćen.
Gojkovićeva je poručila da treba nastaviti s potragom za tim delima i svim ostalim što je nestalo iz Doma Narodne skupštine, kao i da se neće odustati od toga da se Srbiji vrati "neprocenjivo blago".
Apelovala je na sve građane koji bilo šta znaju o tim umetničkim delima da to jave skupštini, navodeći da je upravo zahvaljujući savesnim građanima u proteklih nekoliko meseci vraćen deo otuđenog nameštaja.
"Ali, na tome nećemo stati, jer u potrazi za tim delima verujem da ćemo ponovo pronaći i deo sebe", poručila je.
Dodala je da je kolekcija umetničkih dela prikazanih na izložbi nastajala od 1936. godine, a među njima je pomenula remek dela Save Šumanovića, Petra Dobrovića, Koste Hakmana, Zore Petrović, Vase Pomorišca...
"I nakon Drugog svetskog rata sve do savremenog doba skupštinska zbirka je obogaćivana delima autora iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije, koja su deo izuzetne zbirke srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka", rekla je predsednica parlamenta.
Direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić rekla je da je izuzetno počastvavana time što je muzej dobio priliku da pomogme Narodnoj skupštini u realizaciji ove izložbe.

"Kao institucija koja se bavi pre svega zaštitom kulturnih dobara data nam je mogućnost da kroz samo prikazivanje kopija nestalih umetničkih dela i mobilijara u ovom skupštinskom holu oživimo sećanje na umetnike, stvaraoce i predmete koji su od 1937. godine svojim talentima i bogatim opusima doprineli da zidove ovog zdanja krase pejzaži, portreti, ikone", rekla je Bojić.
Ona je dodala da Istorijski muzej Srbije zajedno sa Narodnom skupštinom, izložbom želi da podseti javnost i pokaže, u vidu replika, šta se sve nekada pre 5. oktobra 2000. godine nalazilo u Skupštini.
"Imaćete prilike da vidite kopije dela Stevana Bodnarova, Zore Petrović, Petra Lubarde, Živojina Vlaića, Smilje Bojičić, Đorđa Bošana, Vojteha Bratuše, Peđe Milosavljevića i drugih. Kao zaštitari možemo da žalimo što ovih dela više nema i da apelujemo da se ovako nešto u našoj zemlji više ne dogodi", navela je Bojićeva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.