Godišnjica stupanja na snagu Konvencije o kasetnoj municiji

Izvor: Blic, 29.Jul.2011, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica stupanja na snagu Konvencije o kasetnoj municiji

BEOGRAD - Iako je inicirala donošenje i učestvovala u izradi teksta Konvencije o zabrani upotrebe, proizvodnje i skladištenja kasetne municije, Srbija još nije postala i država potpisnica ovog značajnog dokumenta, rečeno je na današnjoj konferenciji povodom godišnjice stupanja na snagu Konvencije o kasetnoj municiji.

Predstavnica organizacije "Podrška. Prava. Pristup - Srbija”, Jelena Vićentić smatra da Srbiju u pristupanju ovom sporazumu sprečavaju praktični >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << problemi kao i troškovi koje bi usledili nakon potpisivanja.

- Konvencija, osim što zabranjuje upotrebu, proizvodnju i skladištenje kasetne municije, obavezuje države potpisnice da u roku od osam godina unište zalihe tih sredstava, ali i da podrže ugrožene, kako bi ostvarili svoja ljudska prava i puno uključenje u društvo, kaže Vićentijevićeva.

Ne postoje zvanični podaci o količini kasetne municije koja je na lageru Vojske RS, ali se procenjuje da je municija stara u proseku trideset godina i da bi za razminiranje tog arsenala bilo potrebno oko 30 miliona evra.

Utakmica sedeće odbojke

Povodom 1.avgusta, dana potpisivanja Konvencije o kasetnoj municiji i podsticaja uključivanju osoba sa invaliditetom u društvo, sutra će se odigrati prijateljski meč sedeće odbojke između srpskog i hrvatskog tima. Utakmica počinje u 17 časova u sali sportskog kluba "Radnički” u Novom Beogradu.

Predsednik Hrvatskog saveza sedeće odbojke Mile Ćorluka smatra da države osim toga što su obavezne da izdvajaju novac za žrtve minskih eksplozivnih sredstava, moraju da uključe preživele u društveni život. Prema njegovim rečima, usled nedostatka odgovarajućih programa resocijalizacije žrtava oko 1.200 mladih osoba sa invaliditetom u Hrvatskoj ubilo se upravo zbog toga što su primale novac od države, ali nisu znale kako da organizuju svoj život.

- Još nismo našli adekvatan model kako da privučemo mlađu populaciju, nastradalu kako u prometu, tako i od mina, da se uključe u sport. Vi na ulici ne vidite te mlade, ali ako zavirite po bolnicama videćete koliko ima onih koji se bore sa posledicama svoje nesreće, kaže Ćorluka i apeluje na države bivše Jugoslavije da ulažu u invalidne sportove kako bi se sačuvao kvalitet života mladih sa invaliditetom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.