Gde će moći da se putuje po Pravilniku o ekskurzijama

Izvor: RTS, 03.Maj.2019, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde će moći da se putuje po Pravilniku o ekskurzijama

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je Pravilnik o ekskurzijama dobra pedagoška praksa i da bi učenici, putujući po Srbiji, trebalo prvo da upoznaju svoju domovinu. Šarčević je gostujući u Beogradskoj hronici istakao da se Pravilnik o ocenjivanju ne poštuje, ali da se radi nova paradigma kojom će to sve otići u istoriju.
Mladen Šarčević navodi da nije bilo nikavih neslaganja u vezi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa Pravilnikom.

"Ovo je jedna dobra pedagoška praksa uobličena u jedan dobar Pravilnik. Bilo je neslaganja oko mesta u koja su najčešće išli, a to su najčešće Kopaonik i Zlatibor", istakao je Šarčević.
Prema njegovim rečima, ekskurzija je oblik nastave.
"I ono što deca treba da rade i na rekreativnoj nastavi i na ekskurzijama jeste da gradivo koje su učili kroz razne predmete, provere na terenu, da upoznaju svoju zemlju i svet kada postanu maturanti", istakao je Šarčević.
Deca će, kaže, prvo će putovati u svojoj zemlji.
"Srbija je podeljena na 8 regija - Vojvodina, regija zapadne, centralne, južne, istočne Srbija, beogradska regija. Za osam godina osnovne škole moraju da obiđu celu Srbiju. Mogu da zamene svoju regiju za RS, što smatramo da je blisko nama", navodi Šarčević.
Ekskurzija – vid uživanja u domovini 
Prema njegovim rečima srednjoškolci mogu u trećoj godini ako je završna, i u četvrtoj godini da idu na matursku ekskurziju u inostranstvo.
"Imaju mogućnost za upoznavanje Evrope i kroz Erazmus plus projekat. Mi smo u januaru postali punopravni član, a do sada su privilegije imali samo studenti i univerzitetski profesori. Sada je to omogućeno i osnovcima i srednjoškolcima", naveo je Šarčević.
Ekskurzija, kaže, postaje vid uživanje u svojoj domovini, upoznavanje onih delova koje đaci nisu upoznali i referisanje po povratku.
"Moraće da se radi ozbiljna priprema. To rade nastavnici sa decom. Imate tačno šta je cilj ekskurzije i šta plan predviđa", dodaje Šarčević.
Ceo sistem ekskurzija se planira planom i program škole.
Roditelji imaju svoju ulogu u tome da pomognu u izboru agencije i davanju saglasnosti, istakao je Šarčević.

"Biće priprema i oko ponašanja na ekskurziji. Bezbednost je na prvom mestu. Obavezno upoznavanje učenika oko konzumiranje alkohola. Roditelji će imati ozbiljne sastanke", navodi Šarčević.
Dodaje da će ukor moći da se stekne i na ekskurziji.
"Ako sam ja nastavnik i dam deci neku temu, a oni je dobro urade, svakako zaslužuju dobru ocenu", naveo je Šarčević.
Pomoć roditelja oko nerazumnih cenama 
S obzirom na mogućnosti, gledaće se kako da se ujednače cene.
"Određene agencije isti aranžman nude u Beogradu i nekom gradu u unutrašnjosti po dve cene. Pošto je platežna moć veća u Beogradu, oni se igraju time", dodaje ministar Šarčević.
Navodi da savet roditelja škole i opštinski saveti moraju da dojave, ako je neka cena nerazumna.
"Ako je neka cena nerazumna uprava škole i savet roditelja će morati da objasne zašto je nerazumna", precizirao je Šarčević.
I dalje postoji sistem javnih nabavki i to ne može da se izbegne, te se zato gleda da se formiranjem đačkih zadruga dobar deo toga još pomogne.
"Izradom mreže škola i uvođenjm celodnevnog vida rada, određeni objekti će ostati prazni. Gledaćemo da se u neko skorije vreme oni uključe u sistem đačkih putovanja. A to su atraktivna mesta, gde već nema dece - Tara, Vlasina, Golija i slično", kaže Šarčević.
Deca bi, dodaje, trebalo da dobiju ono što treba, jednu pristojnost.
"A sada dobijaju dežurstva kao u vojsci. Potpuno drugačiji smisao dajemo tome", istakao je Šarčević. 
Smatra da to nije nešto neće moći da se promeni odmah. 
"Ako nešti ruinirate 30 godina, uvek će neki mladi i talentovani Srbijn ili Srpkinja gledati da nađe rupu u sistemu", dodaje Šarčević.
Ništa se, kaže, ne prepušta slučaju, već se ide organizovano ka tome, kako bi i trebalo.
Prema rečima ministra Šarčevića, preko 90 odsto direktora je prekidalo ili odlagalo ekskurziju ako nije bilo ispravnog autobusa.
"Pravila već postoje, bar dve decenije. Dok ne dođu ljudi iz MUP-a, dok se ne pogleda autobus i niz drugih stvari, ekskurzija ne može da krene, tako da se smanji rizik", rekao je Šarčević.
Dodaje da oko cena mogu da pomognu opštinski saveti roditelja.
"Pošto je tu tržišna priča, tu se agencije takmiče, ali ne tako što će podeliti iza leđa teritoriju. Gde god se nešto posumnja mi ćemo ispitati i ukoriti ili smeniti onog kog moramo", dodaje Šarčević.
Pravilnik o ocenjivanju retko ko poštuje 
Prema njegovim rečima Pravilniik o ocenjivanju je donet 2013. godine i to retko ko poštuje.
"Bilo je i pobuna nekih sindikata. Ima u tom Pravilniku nečeg što bi i mene kao profesora vređalo, ali ne možete biti toliki gospodar svoje ocene, jer su pedagoška svojstva ocene raznolika", navodi ministar prosvete.
Radi se nova paradigma kojom će to sve otići u istoriju.
"Uvođenje mature kao nezavisne završne ocene vi ocenjujete i učenika i školu i nastavnika. Onda nastavnik prognozira uspeh svog učenika, a od te prognoze zavisi njegova kategorija. To je savezništvo sada. Još dve godine i mi ulazimo u taj sistem", zaključio je Šarčević.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Šarčević: Od sada ukor i na ekskurzijama

Izvor: B92, 04.Maj.2019, 09:13

Beograd -- Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je Pravilnik o ekskurzijama dobra pedagoška praksa i da bi učenici trebalo prvo da upoznaju svoju domovinu...On je za RTS sinoć rekao da je ekskurzija oblik nastave, tako da deca treba na rekreativnoj nastavi i na ekskurzijama da gradivo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.