Gašić ponudio Bin Zajedu zajedničku proizvodnju aviona „lasta” i „kobac”

Izvor: Politika, 23.Feb.2015, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašić ponudio Bin Zajedu zajedničku proizvodnju aviona „lasta” i „kobac”

Moguće proširenje vojne saradnje Srbije i Egipta na remontu helikoptera Mi-8 i Mi-17, kao i modernizaciji sistema PVO

Ministar odbrane Bratislav Gašić, koji u Abu Dabiju na sajmu naoružanja IDEX 2015 predvodi srpsku delegaciju, sastao se prestolonaslednikom šeikom Muhamedom bin Zajedom el Nahjanom sa kojim je konstatovao da postoji snažno opredeljenje za unapređenje već dobre saradnje u oblasti odbrane.

Kako je saopšteno danas iz Ministarstva odbrane, Gašić >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je predložio i uspostavljanje saradnje na novim projektima od zajedničkog interesa, kao što su transfer tehnologije za proizvodnju municije različitog kalibra, borbeno oklopno vozilo „lazar 2”, školsko-borbeni avioni „lasta” i „kobac”, kao i informatička bezbednost i sajber ratovanje.

„Lasta” je klipni školski avion dvosed, namenjen obuci pilota, a koji se ove godine uvodi u operativnu upotrebu u Vojsku Srbije.

Reč je o najsloženijem sredstvu koje se proizvodi u Srbiji, s tim što su konstruktori Vojnotehničkog instituta (VTI) razvili više verzija ovog aviona.

Prototip „kopca” 

„Kobac” je turboelisni laki borbeni avion koji bi se takođe proizvodio u pančevačkoj „Utvi”.

Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) ponuđeno je školovanje i usavršavanje pripadnika oružanih snaga u vojnoobrazovnim institucijama u Srbiji, korišćenje kapaciteta Regionalnog centra za usavršavanje kadrova ABHO u Kruševcu i baze „Jug”, obuka vojno-policijskih i specijalnih jedinica, kao i saradnja u oblasti vojne medicine i borbi protiv terorizma.

Na marginama IDEX-a 2015, međunarodne izložbe i konferencije iz domena odbrane, Gašić se sreo sa kolegama i predstavnicima oružanih snaga iz regiona i sveta.

Šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan i Bratislav Gašić

Između ostalih, srpski ministar odbrane sastao se i sa general-majorom Abdalmohsen Alshabravijem, načelnikom Uprave za naoružanje Oružanih snaga Egipta. Tom prilikom razmatrano je jačanje vojnoekonomske saradnje u proizvodnji bespilotnih letelica, remontu i modernizaciji tenkova, borbenih vozila, municije, helikoptera Mi-8 i Mi-17, kao i remonta i modernizacije PVO sistema.

Planom bilateralne vojne saradnje za 2014/15. godinu predviđena je realizacija ukupno 12 aktivnosti u Srbiji i u Egiptu.

M. G.

objavljeno: 23.02.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.