Izvor: RTS, 02.Mar.2021, 20:56

Fondacija "Ana i Vlade Divac": 2020. bila i godina dobročinstva i solidarnosti

Vlade Divac, osnivač Fondacije "Ana i Vlade Divac", rekao je na panel diskusiji "Filantropija nema granice" da uvek kada dođe u Srbiju želi da promoviše filantropiju na pravi način. Tri milijarde evra godišnje u proseku, prethodnih 10 godina, u Srbiju stiže iz dijaspore u vidu doznaka, naveo je v. d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.
Vlade Divac, osnivač Fondacije "Ana i Vlade Divac", rekao je na panel diskusiji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Filantropija nema granice" da uvek kada dođe u Srbiju želi da promoviše filantropiju na pravi način. Dijaspora u doznakama uplati tri milijarde evra godišnje, naveo je v. d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Arno Gujon je na panel diskusiji "Filantropija nema granice" rekao da su davanja dijaspore velika, višestruka i raznovrsna.
"Tri milijarde evra godišnje u proseku, prethodnih 10 godina u Srbiju svake godine stiže iz dijaspore (u vidu doznaka). Uglavnom su to lični transferi - članovi porodica šalju svojim porodicama. Ako čovek nije pomogao svom bratu kada mu je bilo teško, malo je verovatno da će pomoći i svom komšiji kada i njemu bude bilo teško. I zato je pomoć naše dijaspore važna", rekao je Gujon. 
Vlade Divac, osnivač Fondacije "Ana i Vlade Divac", ističe da njegovo srce pripada ovim prostorima, njegovom narodu.
"Uvek kada dolazim u Srbiju željan sam da promovišemo filantropiju na pravi način i mislim da svako u bilo kom delu svog talenta može da nađe prostora da promoviše neke prave vrednosti, a filantropija je svakako jedna od tih", kaže Divac.
Tokom 2020. godine, ukupna vrednost registrovanih donacija u Srbiji iznosi više od 50 miliona američkih dolara.
Od toga, dijaspora je donirala 4,2 miliona u humanitarne svrhe, od kojih je dva miliona dolara bilo namenjeno svim inicijativama i projektima Republike Srbije za suzbijanje pandemije kovida 19.
Zato prošlu godinu, u Fondaciji, ne vide samo kao godinu krize i pandemije, već i godinu dobročinstva i solidarnosti, zaključeno je na panel diskusiji "Filantropija nema granice", koja je organizovana uz pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.